Te minden maradékot hasznosítasz? Nem mindegy. 2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente.

Toplistán az ételmaradékok

Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kg élelmiszerhulladékot „termeltek”. Ez a szám 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg.

Sétáltunk egyet Szekszárd utcáin

Nem voltunk restek és kicsit kérdezősködtünk is. Ami a tapasztalat: az utcai kukákban kikandikált egy egy pizza szelet, látható volt szendvics, sőt a kuka mellett találtunk szinte érintetlen gyrost és szelet kenyeret is. Persze lehet, hogy egy elgörbült este maradéka, de akkor is.

  • „Én amit tudok hasznosítom, nagyon ritka a maradék.”
  • „Ami már nagyon megmarad, azt megeszi a kutya vagy a tyúkok.”
  • "Kreatív a család. A maradék csokit sütibe használjuk, a nem annyira szép fokhagymát pedig fokhagymaszószként készítem."
  • „Nem szépítem, sajnos nagyon válogatós a család, valóban sok megy a kukába.”

Ilyen és ehhez hasonló választ kaptunk.

Ami gyakran landol a kukában

A TOP lista élén az ételmaradékok állnak. Majd jön a friss zöldség és gyümölcs. Utána a kenyérmaradékok és a pékáruk. Viszonylag sok a maradék a különféle tejtermékekből.

A szekszárdi lista – persze nem hivatalos mérés szerint, csupán a megkérdezettekre hagyatkozva. Tolna megye székhelyén a kenyér és pékáru vezet, utána jönnek a zöldségek és gyümölcsök. Volt aki szerint gyakran a boltokban lévő minőséggel volt gondja. „Mire hazaértem vele, elfonnyadt.” Itt viszonylag újrahasznosítanak az emberek. Vagyis ételmaradék kevesebb maradt a megkérdezetteknél.

Forintok a kukában

Világviszonylatban a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerláncban keletkező élelmiszerveszteség 50-60%-áért felelősek.

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35.000 Ft értékű élelmiszert pazarol el.

A 2016-os pazarlási szinten ez 44.000 Ft lenne. Ha másért nem, legalább ezért figyelj oda!