Bár a céklát legtöbben csak savanyúság formájában ismerik, valójában egy rendkívül sokoldalú zöldség, amely számos ételhez adhat különleges ízt és tápláló tulajdonságokat. Ráadásul a céklalé számos egészségügyi előnnyel járhat.

A cékla gazdag nitrátokban, amelyek elősegítik az egészséges keringést és csökkenthetik a vérnyomást. A kutatások azt mutatják, hogy a céklalé fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatással is bírhat. Emellett a céklában folsav és betain is található, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

Nemcsak az élsportolók számára előnyös a cékla, hanem az idősek számára is fontos lehet, mivel javíthatja az agyba jutó vér mennyiségét, ezáltal támogatva a szellemi teljesítményt. A cékla emellett segíthet a méregtelenítésben is, tisztítja a szervezetet és támogatja a májfunkciókat, miközben mérsékelt mértékben csökkentheti a koleszterinszintet. A mangán, kálium és C-vitamin tartalma további egészségügyi előnyöket kínál.

Összességében a cékla nem csupán egy kiegészítő étel, hanem egy valódi egészségügyi szuperhős, amelynek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges életmódhoz és jó közérzethez. Legközelebb, amikor savanyúságot készítesz, ne felejtsd el, hogy a cékla több, mint egy egyszerű zöldség – az egészséged érdekében is hasznos lehet!

Most, hogy a böjt kellős közepén vagyunk, egy húsmentes ételt hoztunk, amiben cékla van!

Diós-céklás-répás bulgur

HOZZÁVALÓK

  • 0.5dl    olaj    
  • 1fej    cékla    
  • 2db    sárgarépa    
  • 0.5fej    vöröshagyma    
  • 0.5dl    édes csiliszósz    
  • 5dkg    dió    
  • 3dl    zöldségalaplé    
  • 10dkg    feta    

A tálaláshoz:
10dkg    bulgur    

Elkészítés:

A céklás-répás-diós bulgur elkészítéséhez egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, beledobjuk a felkockázott, nyers céklát, majd pár perc után a felkarikázott répát is.
Ahogy dinsztelődik a zöldség, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a félbevágott, és vékony csíkokra szeletelt vöröshagymát. Összekeverjük, majd kisvártatva rádobjuk a durvára tört diót is.
Pár perc kevergetve pirítás után felöntjük a zöldségalapével, és közepes lángon addig főzzük, amíg a lé szinte teljesen elpárolog és a zöldségek megpuhulnak.
Ha kész, levesszük a serpenyőt a tűzhelyről, fetát morzsolunk a tetejére, és párolt bulgurral tálaljuk.

(Mindmegette oldal receptje)