Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Csak szólunk: holnap éjfélig dönteni kell

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy napja maradt csaknem egymillió gépjármű, köztük 500 ezer személygépkocsi üzembentartójának arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását: a felmondásoknak csütörtök éjfélig el kell jutniuk a biztosítókhoz.    

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) tapasztalatai szerint a díjemelkedés aktivizálta az érintetteket. Azzal számolnak, hogy mintegy százezren válthatják szerződésüket egy kedvezőbb ajánlatra.

Az év végi kampányban megkötött új kontraktusok átlagdíja mintegy 15 százalékkal, vagyis csaknem kéthavi összeggel múlja felül a tavalyi hasonló értéket, amely a mai inflációs környezetben nem nevezhető túlzott mértékű korrekciónak – írta a szervezet a piaci szereplőktől kapott visszajelzésekre hivatkozva. Felhívták a figyelmet arra, hogy az egyes járművekre vonatkozó lehetőségek jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért célszerű minden érintettnek egyedi kalkulációval megismerni a következő időszakra elérhető díjakat.

Papp Lajos a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke kiemelte, aki az utolsó pillanatban határoz a szerződése felmondásáról akkor mehet biztosra, ha felkeresi az érintett cég valamelyik ügyfélszolgálatát, és így szerezi be az igazolást a felmondás beérkezéséről. A szövetség tapasztalatai szerint a kampányban váltók mintegy 20 százaléka az utolsó 3-4 napra hagyja a döntést. Új szerződés megkötésére egyébként december 31-ig van lehetőség.

A szövetség emlékeztetett arra is, hogy az autósok 2010. előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani.