Erről volt szó a napokban egy lakossági rendezvényen Döbrököz községben. A rendezvényt a település polgármestere nyitotta meg, majd Gábor Zoltán r. alezredes, bűnügyi osztályvezető tájékoztatta a megjelenteket a kibertérben elkövetett bűncselekményekről.

„Figyeljünk a gyanús jelekre, melyekről felismerhető a bűncselekmény elkövetésének szándéka, valamint arra is, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást.”

Nem véletlen a sok tájékoztató esemény

Mert szinte naponta esnek áldozatul a gyanútlan emberek. Decemberben több feljelentést tettek a kapitányságon olyan sértettek, akik SMS-ben vagy e-mailben kaptak csalárd linkeket, melyen keresztül az ismeretlen csalók megszerezték a bankkártyaadataikat.

Egy esetben vásárlóként jelentkezett a csaló egy hirdetésre, majd a fuvarozócég nevében küldött egy linket, ami egy olyan fizetési áloldalra irányította az eladót, ahol a bankkártyaadatait megadva hozzáfértek a pénzéhez. Két tranzakcióval 300 ezer forintot vettek fel kártyával egy automatánál. 

NE kattints a linkre!!!

A másik sértett SMS-t kapott késő este egy külföldi telefonszámról, miszerint a megrendelt csomagja után vámfizetési kötelezettsége lépett fel. Ezután kapott egy linket, ahol megadta a bankkártyaszámát, a nevét és a CVC-kódját. Hamarosan üzenetet kapott, hogy a számlájáról nagyobb összegeket utaltak el három esetben.

A kiberbűnözők a figyelmetlenségüket, befolyásolhatóságukat, kapkodásukat használják ki!

Erre figyelj, hogy ne válj csalás áldozatává:

  • Legyél óvatos, és kezeld fenntartással a kéretlen üzeneteket, különösen, ha valamilyen indokkal sürgetni próbál!
  • A szolgáltatók e-mailben, telefonon vagy SMS-ben nem kérnek bizalmas adatokat, banki információkat, biztonsági kódokat.
  • Hátralékról szóló tájékoztatás esetén se kattints a fizetés lehetőségét kínáló linkre!
  • Ellenőrizd a szolgáltató hivatalos csatornáin, hogy valóban tőlük kaptál-e levelet!
  • Ha eladsz az online térben, a neveden és a bankszámlaszámodon kívül ne adj meg más adatot a vevőként jelentkezőknek!
  • Gyanakodj, ha valaki a hirdetés feladása után nagyon hamar érdeklődik, ráadásul a szállítmányozót is azonnal megbízta, és adategyeztetés címén vagy más ürüggyel egy linket küld e-mailben, telefonon vagy SMS-ben!
  • Az online csalók módszereiről, valamint a megelőzés lehetőségeiről a www.kiberpajzs.hu oldalon olvashatsz aktuális információkat.

(fotó: illusztráció, pixabay)