A szüret, a borfeldolgozás veszélyeket is rejt, ha csak a mustgázra gondolunk. Mint mindenhol, itt is nagy a személyi felelősség kérdése. A témában beszélgettünk Köves Péterrel, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjével.
„Tolna vármegyében számos helyen már javában zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid”
– mondta Köves Péter. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.
„Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet.”
Tulajdonképpen néhány levegővétel után, akár eszméletvesztés következhet be, majd fulladás.
De hogy elégséges megelőzés gyanánt a jól ismert „gyertyamódszer”, erről is tájékoztat a szóvivő.