1 év

Delfinek segítik a halászok munkáját a brazíliai Lagunánál. A tengeri emlősök a part irányába űzik a halakat, ahol a halászok befoghatják őket hálójukkal.

Ez a kapcsolat a palackorrú delfinek és az emberek között körülbelül 140 éve jött létre.

A Mugil liza halfaj, amely Dél-Amerika keleti partjainál őshonos a delfinek és az emberek számára is egyaránt fontos táplálékforrást jelentenek. A helyiek gyakran a delfineket figyelik, hogy kiderítsék, mikor érdemes kivetni a hálójukat.

A halászok kiszabadítják a delfineket

A kutatók a megfigyelések alatt arra jutottak, hogy a delfinek mélyebbre merülnek, hogy bejussanak a hálók alá, ahol aztán könnyebben elkaphatják a halakat. A felnőtt példányok túl nagyok és tapasztaltak ahhoz, hogy a hálókba gabalyodjanak, a fiatalabbak viszont néha csapdába esnek. A halászok számára a delfinek igen értékesek, ezért ki szokták szabadítani a hálóba került egyedeket.

Nem minden palackorrú segítőkész

A vizsgálatból az is kiderült, hogy nem minden delfin működik együtt az emberekkel. Ennek oka egyelőre nem ismert, elképzelhető, hogy a fajon belül verseny folyik a halászati területekért. Azoknál az egyedeknél, amelyek a halászokkal dolgoznak, 13 százalékkal magasabb a túlélési esély.