Szinte naponta alakulnak csoportok ezért, hogy segítsenek a kezdeti időszak lépéseiben. Persze mondhatjuk, hogy „nagyanyáinknak sem kellett sehová járni”, mégis felnevelték a csemetéket. Ami persze igaz is, de a világ változik. Ezt pedig ha tudomásul vesszük, ha nem, attól még így van.

Csodálatos, mégis oly nehéz

Egy gyermek születése varászlatos. Mellette viszont meglehetősen nehéz. A fiatal anyukának önmaga elfogadása, a körülmények megváltozása mellett, sokszor rutinosan is kell nyúlni a a babához. Na de hogyan? Hiszen tapasztalatlan, félénk és bizonytalan, miközben persze a legjobbat szeretné nyújtani. Olvashat könyvet, nézegetheti a segítő ábrákat, de valljuk be a gyakorlati tapasztalatszerzés az igazi. Talán ez az egyik ok, amiért van létjogosultságuk ezeknek a foglalkozásoknak. 

Ma már belakjuk a világot

Szó szerint. Míg régen generációk éltek egy fedél alatt, volt segítség. Nem csak akkor, ha éppen a szülőnek dolga akadt, hanem a tapasztalat átadására is. Ma pedig a család egyik része itt, a másik a világ más táján él és azt el kell fogadnunk, hogy az online segítség még sem az igazi.

A közösség ereje felbecsülhetetlen

Az édesanyák is vágynak a társas kapcsolatokra. Arra, hogy beszélgessenek. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy a társ, a rokonok kevésbé számítanának. De szükség van a hasonló helyzetben lévőkkel történő beszélgetésekre is. Éppen ettől lesznek kiegyensúlyozott, mosolygós anyukák. 
Hasznos és praktikus tanácsokat ajánlhatnak egymásnak. A baba-mama klubokban sokszor értékes barátságok és baráti társaságok is születnek. Kisebb településeken ráadásul valószínűleg egy óvodába vagy iskolába járó gyerekek és a szülők már itt megismerik egymást.

Szekszárdon is van lehetőség megélni a Babaklub élményét

A „Mazsola” ebben a hónapban hétfőnként a Gyermekkönyvtárban várja az érdeklődőket. Legutóbb Shekari Arghavan Angol Baba Club elindítója, Sólyomváriné Nagy Gabriella konduktor, Pintér Dóra Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szekszárdi képviselője, Lakatos Orsolya a Liszt Ferenc Zeneiskola zenepedagógusa volt a meghívott előadó. Mesékkel, mondókákkal, énekekkel, játékokkal Kovácsné Szabó Lívia gyermekkönyvtáros készült.


Novemberben sincs leállás

Hétfőnként 10 órai kezdettel Kovácsné Szabó Lívia gyermekkönyvtáros mesél, énekel, mondókázik az anyákkal, babákkal közösen. A meghívott előadók 10.30-tól kezdenek.

PROGAMOK
November 7. Angol Baba Club Shekari Arghavan vezetésével
November 14. "Egészséges, mint a makk!…" címmel tartja meg előadását Ábelné Sütő Erika őcsényi védőnő
November 21. Horváthné László Kitti, a Pindúr Pandúr Játszóház tulajdonosa hozza közel hozzánk az önfeledt mozgás örömét 
November 28. Kötődő nevelés: babamasszázs, babahordozás élményközpontú

(fotók: Illyés Gyula Megyei Könyvtár Facebook oldala)