Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy friss tanulmányból derült ki, hogy a városokban bevezetett alacsony kibocsátású zónák javítják egészségi állapotunkat. Az Egyesült Királyságban, Európában és különösen Japánban már elterjedtek ezek a zónák, jelenleg pedig összesen 320 ilyen zóna működik a világon.

Ezek a területek csökkentik a légszennyezést egy adott területen azáltal, hogy visszaszorítják az erősen szennyező járművek számát, sőt, Londonban létezik egy ultraalacsony kibocsátású zóna, mely egyenesen javítja a levegőminőséget.

A Lancet Public Health című folyóiratban megjelent új tanulmányban a világ különböző városaiban működő rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat gyűjtöttek és vetettek össze, hogy kiderítsék, ezek a zónák valóban pozitív hatással vannak-e egészségünkre.

Nem volt azonban egyszerű a feladat, hiszen ezek a zónák nem mindenhol ugyanolyanok, így nehezen is lehet összehasonlítani őket. Míg egyes tiltások csak a teherautókra és buszokra vonatkoznak, mások a taxikra, személyautókra és a motorokra is.

Ennek okán a tanulmányban a zónákat oly módon vizsgálták, hogy összevetették az adatokat a zóna létesítése előtti és utáni számokkal: a nehézségek ellenére megállapították, hogy a zónák létesítése ténylegesen csökkentette a szív- és keringési problémákat az adott területeken.

Kevesebb volt a kórházi felvétel, a szívroham és a stroke miatti kevesebb haláleset, valamint a vérnyomásproblémákkal küzdők száma is csökkenésnek indult. Azt is megállapították, hogy ezek a zónák jótékony hatással vannak a légzési és tüdőproblémákkal küzdőkre is.