Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az online csalók változatos módokon igyekeznek megszerezni jóhiszemű felhasználók adatait és pénzét. A hét első napján hatan tettek feljelentést vármegyénkben ismeretlen csalók ellen. 

  • Egy szekszárdi férfi pénzügyi befektetési számla nyitására utaltatott el 400 ezer forintot, egy magát pénzügyi szakértőnek mondó ismeretlennek, aki később letagadta, hogy az összeget megkapta.
  • Egy idős nő jemeni férfi ismerőse kimenekítésére – hogy vele életközösségre léphessen – utalt el – több részletben – 4000 Eurót.
  • Dombóváron egy nő tett feljelentést, mivel valaki a bankkártyája adatait jogtalanul megszerezte, majd – a pénzintézet jelzése szerint – két sikeres és egy sikertelen tranzakció során közel 90 000 forinttal károsította meg.
  • Pakson a Bankszövetség Biztonsági Osztályára hivatkozva telefonon ejtettek tévedésbe egy férfit, így jutottak a kártyájának adataihoz. Még tartott a beszélgetés, mikor SMS-t kapott, hogy 90 000 forinttal megterhelték a számláját.

Az online piactéren vásároltak volna ketten

Egyikük semmit nem kapott a pénzéért, a várt pingpongasztal nem érkezett meg és az eladó is elérhetetlenné vált. A másik megrendelő sem járt sokkal jobban, a várt sarokcsiszoló helyett egy lábast kapott 32 000 forintért.

Fontos!

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy gyanús üzenetek, hívások esetén legyenek óvatosak, egészségesen gyanakvók! Ne adják meg idegeneknek a személyes -és banki adataikat. Az online piactereken gyakran álprofil mögött rejtőző csalók kínálják sosemvolt portékáikat. Az ilyen ügyletek kockázatosak, legyenek alaposak és körültekintők!

Ha elbizonytalanodnak, vagy kérdésük van – a kattintás előtt – keressék a rendőrséget a  kiberkapcsolat@tolna.police.hu címen.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.