Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Egyre több felnőtt tanul szakmát Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha valaki szeretne csatlakozni, nincs elkésve, hiszen szeptemberig lehet még jelentkezni a felnőtteknek szóló szakmai képzésekre. Az érdeklődő 25 év felettiek csaknem 180 szakma közül válogathatnak, az első két szakma megszerzése pedig továbbra is ingyenes. Ráadásul a duális képzőhelyen folytatott tanulmányok alatt a képzésben résztvevők munkaviszonyban maradhatnak.

A Szakképzés Információs Rendszere adatai szerint 2023 első félévében a szakképzésben csak Budapesten mintegy 20 ezer fő vett részt, ebből 40 százalék úgynevezett felnőttképzési jogviszonyban tanult. A legnépszerűbbek a fővárosban az elektronikai és elektrotechnikai képzések ezt követik a turizmus-vendéglátás képzései, de a dobogóra felfértek a kreatív szakmák is, írja közleményében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Tapasztalataik szerint népszerű a szakképzési rendszernek az a speciális szegmense is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a képzésben résztvevők szakképzési szerződéses jogviszonyt létesítsenek akár a saját munkahelyükkel (munkaviszonyukkal párhuzamosan), akár egy másik vállalkozással. A duális képzésben résztvevő tanulók a munkaviszonyuk megtartása mellet sajátíthatnak el olyan hiányszakmákat, mellyel aztán egy pályamódosítást követően akár azonnal el is tudnak helyezkedni.

A BKIK felhívta a figyelmet arra is, hogy az állam mindenki számára ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. Az első szakma esetében a szakmai bizonyítvány megszerzéséig, a második szakma esetében három tanéven keresztül, ha pedig szakképesítésről van szó, akkor az első képesítő vizsga befejezéséig.

A szakképzés népszerűsítésében az ország összes kamarája közreműködik. Céljuk, hogy azok a felnőttek is megismerjék lehetőségeiket a szakképzésben, akik élethelyzetükből adódóan pályamódosításra kényszerülnek.

Fotó: Pixabay