Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Együtt várták a túrázókat Rockenbauer Pál egykori stábjának tagjai

Melynek helyszíne az épülőben lévő szekszárdi Rockenbauer Emlékház volt. 1986. október 12 – én fejeződött be az ikonikus személy, Pali vezette Dél – Dunántúli Kéktúra megfilmesítése, melyet 37 év után újra végig jártak páran az egykori csapattagok támogatásával Írott-kőtől Szekszárdig.   


 Négyen fejezték be a túrát

Amit nyolcan kezdtek meg. Az önként jelentkezőkből álló csapat Borsi Zsolt, ötletgazda, a szekszárdi Rockenbauer Pál Emlékház tulajdonosa megálmodta programon vehetett részt. Sátrakban, kulcsosházakban megszállva teljesítették az 560 km-t.


(Kovács Erikát és Dézit Borsi Zsolt köszöntötte a szekszárdi pecsételő helyszínén)

Decleva Ferenc,  Stahl László,  Klein Nikoletta valamint Kovács Erika és Dézi nevű beagle kutyája teljesítette az eredeti elképzelést, utóbbi volt az első, aki pecsételt Szekszárdon. Mint mondta, időben útra kelt, ezzel is kímálve a melegtől Dézit.

(Decleva Ferenc beérkezése az emlékházhoz)

(Gyenes Károly és Borsi Zsolt)

„A túra szeptember közepén indult, az érkezést október 14-re terveztük, ahhoz a tanyához, ami a film végén is látható, ahol ténylegesen véget ért a Kéktúra. Ebből az ingatlanból a bejegyzés alatt álló egyesületünk – Egymilliomodik Lépés Egyesület – hoz létre Rockenbauer Pál Emlékházat”

– mondta kérdésünkre Borsi Zsolt.(Gyenes Károly, Buzás Károly és Faludi Sándor köszönti a túrázókat)

Újra körbeülték az asztalt

A nyeles faasztalt, amit anno Paliék is körbeültek. Ezt sikerült megmenteni, jelenleg felújítás alatt áll.

„Számunkra eszmei értékű ez a nyeles faasztal, mely több évtizednyi hányattatás után, jelenleg a felújítás fázisában van. Ezt körül ülve beszélgethetünk majd a túrázókkal és a filmkészítőkkel. Tehetjük ezt úgy, ahogy annak idején Paliék tették. A jövőben szeretnénk beszélgetéseket, illetve filmklubot szervezni, ahol ezt a szellemiséget szeretnénk tovább éltetni.”


(Szabados Tamás, Rockenbauer Pál operatőre telefonon köszöntötte a túrázókat)

 Az egykori stáb

Az egykori Prajda Vendel féle tanyán tiszteletét tették Rockenbauer Pál egykori filmkészítő társai Gyenes Károly szerkesztő, rendező, Faludi Sándor minden kéktúrák hangmérnöke, Buzás Károly önmaga szerint a „mindenes”, Gyenes Júlia, Sáfrány József, Rockenbauer Pál rendezőasszisztense, filmrendező és felesége Czeiner Katalin szenvedélyes utazó valamint  Pongrácz Olga.

„Nagy öröm számunkra, hogy Sáfrány József és felesége  bevállalta a túra teljes szakaszát, vagyis együtt indultak el Grábócról és érkeztek meg Szekszárdra a túrázókkal.”

Merthogy október 14-én ezt a távot bárki megtehette. Érkeztek is szép számmal résztvevők az Emlékház és a Szászvári Mocorgók Szabadidő Egyesület vezetőjének, Hang Csabának a felhívására.


(A nap végén…)

„ Mi hiszünk abban, hogy a Kéktúra nem véletlenül egyre népszerűbb a fiatalok között is, úgy érezzük ezzel a kezdeményezéssel is ápoljuk Rockenbauer Pál ránk hagyott örökségét, a természet szeretetét”

– zárta a beszélgetést Borsi Zsolt.