Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha szeretnéd valamilyen saját készítésű dologgal is megajándékozni a szeretteidet karácsonykor, kézenfekvő megoldás lehet a házi gasztroajándék. Két karácsonyi hangulatú finomság receptjét hoztuk el, melyek kerülhetnek akár az ünnepi asztalra, akár ehető ajándékként a fa alá is.

Tiramisu trüffel

Hozzávalók:
•    140 ml 30%-os habtejszín
•    25 g sótlan vaj
•    60 ml marsala bor
•    150 g étcsokoládé 
•    250 g fehér csokoládé
•    1 púpozott evőkanál, erős kávépor
•    Étcsokoládé forgács (a dekoráláshoz)
Így készül:
1.    A tejszínt és a vajat óvatosan, párolgásig melegítsd!
2.    Az étcsokoládét törd apró darabokra, majd lassan adagold a meleg tejszínhez, folyamatosan kevergetve, míg fel nem olvad!
3.    Add hozzá a marsalát is!
4.    A kávéport keverd ki néhány kanál forró vízzel, majd ezt is öntsd hozzá!
5.    Alaposan keverd össze a hozzávalókat!
6.    Hagyd kihűlni, míg az állaga kellőképpen szilád lesz ahhoz, hogy kanalazni tudd!
7.    Egy teáskanál segítségével adagold a keveréket és a kezeiddel formálj belőle golyókat!
8.    A golyókat helyezd egy sütőpapírral fedett tálcára vagy tepsibe, majd 30 percre tedd be a fagyasztóba!
9.    A fehér csokoládét olvaszd fel egy serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben!
10.    A golyókat forgasd bele egy villa segítségével az olvasztott csokiba, majd tedd vissza a tálra!
11.    Ameddig a csokiborítás még puha, díszítsd a trüffelek tetejét étcsokoládé fogáccsal

Vörösáfonyás-mazsolás almalekvár
Hozzávalók:
•    1 kg alma
•    1 kg 1:1 zselésítő por
•    50 g mazsola
•    50 g (fagyasztott) vörösáfonya
•    100 ml rum vagy almalé
•    1 evőkanál vaníliás cukor
•    1 teáskanál fahéj
•    100 g szeletelt mandula 
Így készül:
1.    Mosd meg az almát, majd hámozd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre!
2.    A vaníliás cukrot keverd össze a fahéjjal!
3.    Tedd az almakarikákat egy nagy főzőedénybe!
4.    Add hozzá a vaníliás cukor és fahéj keverékét, valamint a zselésítő port, és óvatosan keverd össze!
5.    Fedd le az edényt és hagyd állni a keveréket legalább 3 órán keresztül!
6.    A kiolvasztott vörösáfonyát és a mazsolát keverd össze, majd öntsd hozzá a rumot vagy almalevet!
7.    A mandulát egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg!
8.    Ha letelt a 3 óra, az almás keveréket pépesítsd turmixgépben!
9.    A keveréket ezután serpenyőben forrald fel úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted főzőkanállal. 
10.    Miután felforrt, továbbra is folyamatosan kevergetve további 4 percig  főzd! Közben, 3 perc magasságában add hozzá a mazsola, az áfonya és a rum/almalé keverékét!
11.    Vedd le a tűzről és hagyd néhány percig állni! Ha ezek után még nem látod megfelelőnek az állagát, tedd vissza és főzd még további 1-2 percig!
12.     Ha elkészült, még forrón, egy széles szájú tölcsér segítségével adagold az előzetesen előkészített, sterilizált befőttesüvegekbe!
13.    Az üvegeket zárd le, majd helyezd őket tetővel lefelé fordítva egy törölközőre, legalább 5 percre!
14.    Ezt követően fordítsd vissza és hagyd kihűlni!