Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ekkora hitelre lenne elég a márciusi átlagbér

12 hónap

Az összeget a Bankmonitor elemzői számolták ki. 

Azt vették alapul, hogy az átlagos kereset 16,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez mind szép és jó, a márciusi 25,2 százalékos inflációhoz képest azonban már inkább elmaradásról beszélhetünk, hiszen a bérek vásárlóereje csökkent az elmúlt 12 hónapban. 

Nézzük, mit mutatnak a számok. Idén márciusban bruttó 577 900 forint volt az átlagbér, ami kedvezmények nélkül nettó 384 300 forintnak, míg a kedvezmények figyelembevételével 398 ezer forintnak felel meg, írják a portálunkhoz is eljuttatott közleményükben.

Ha tisztában szeretnénk lenni azzal, mekkora kölcsönre lennénk jók a bankoknál ennyi pénzzel, ide kell hoznunk az átlagjövedelem és a kamatok változását is. A helyzet ugyanis az, hogy a jövedelmek emelkedése mellett a hitelkamatok is növekedtek tizenkét hónap leforgása alatt: 2022. márciusban a nettó átlagkereset kicsivel 330 ezer forint alatt volt, ekkor a legolcsóbb fix kamatozású lakáshitelhez 5,73 százalékos kamattal lehetett hozzájutni a Bankmonitor hitelkalkulátor számításai alapján. Idén márciusban viszont a 384 300 forintos nettó átlagkereset mellett a legolcsóbb lakáshitel éves költsége már 9,09 százalék volt.

A kamat emelkedése tehát egy év alatt elbillentette a mérleget: 20 éves futamidőre márciusban 21,2 millió forint jelzáloghitelt lehetne legfeljebb igényelni az átlagbérrel. Egy évvel korábban ez még 23,5 millió forintra lett volna elegendő.

Éves összesítésben még mindig nem túl rózsás a helyzet. Némi bizakodásra adhat okot, hogy februárhoz képest 1,7 millió forinttal nőtt az átlagbérrel elérhető lakáshitel összege. A hitelköltségek ugyanis nem emelkedtek, az átlagos jövedelem viszont nettó 353 200 forintról 384 300 forintra nőtt, részletezi a közlemény.

A Bankmonitor szakértői az elemzés során abból indultak ki, hogy a bank a jövedelem felét terhelheti meg. Ez jogszabályi korlát, amelytől a pénzintézetek szigorúbb irányba eltérhetnek. Egy lakáshitel esetében lényeges szempont azon ingatlan értéke is, amely a hitel fedezetéül szolgálna.

Forrás: Bankmonitor
Illusztráció: Pixabay