Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Előkelő helyen a hazai egyetemek

Pénteken tették közzé az Academic Rankings of World Universities 2023-as szakterületi rangsorát, amelyben öt tudományterületen; társadalomtudományok, természettudományok, élettudományok, mérnöki és orvostudományi képzések teületén vizsgálták és rangsorolták a világ 5000 felsőoktatási intézményét.

Van okunk büszkének lenni az egyetemeinkre, az eduline összegyűjtötte a magyar helyezéseket. A legtöbb szakterületi helyezést az ELTE tudhatja magáénak a hazai intézmények közül. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem élén jár fizikában, biológiában, pszichológiában, neveléstudományban, politikatudományban, valamint kommunikációban.

"Az ELTE a pszichológia, neveléstudomány, politikatudomány és kommunikáció szakterületeken a rangsor egyetlen magyar szereplője, de szintén egyetlen magyar intézményként szerepel az állatorvostudományi képzések rangsorában az Állatorvostudományi Egyetem, a mérnöki területeken a Budapesti Műszaki Egyetem, gazdasági területen a Budapesti Corvinus Egyetem, az agrárképzés esetén pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

A gyógyszerészeti és orvostudományi képzések területén a Semmelweis Egyetem remekel, de szerepel a rangsorokban a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is." eduline.hu

A cikkből kiderül, hogy a rangsort olyan szempontok alapján állítják össze, mint a minőségi tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma.