Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a virtuális térben tartotta soron következő tanácskozását, amely ezúttal a veszélyhelyzeti felderítő mentőcsapatok feladatait helyezte a fókuszba.

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, a konferencia szervezője ismertette a napirendi pontokat, illetve a veszélyhelyzeti felderítő csapatok alapvető rendeltetését, hogy azok miként támogatják a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezetek tevékenységét egy bekövetkezett veszélyhelyzet, vagy katasztrófa esetén. 

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is köszöntötte a közel kétszáz érdeklődőt, akik a monitorok mögött ülve követhették végig az adott témákat. A vármegyei igazgató kiemelte a mentőszervezetek létjogosultságát.

Az  ENSZ égisze alatt működő INSARAG, azaz a Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport több mint 80 ország és katasztrófareagáló szervezet globális hálózata, amelyben a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet nehéz városi kutató és mentő, míg a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet pedig közepes városi kutató és mentő minősítéssel rendelkezik. 

A tudományos tanácskozás alkalmával nyolc előadó tartotta meg prezentációját. 

 Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes – a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról – a  „Romosodott épületek és az azbeszt szennyezés. Taktikai problémamegoldó feladatok a WISER program segítségével” címmel tartotta meg előadását.