Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mivel ez a tevékenység nem áfaköteles, ezért a bányászathoz szükséges számítógépek beszerzése után sem lehet az áfát levonni.

"Az adózó a vizsgált időszakban kriptovaluta-bányászatra két nagyértékű szervert vásárolt kilencmillió forintért egy belföldi cégtől. A beszerzés áfáját eszközbeszerzésként szerepeltette bevallásában. A szervereket egy bérelt ingatlanban helyezte el, de az áram díjának emelkedése miatt abbahagyta a bányászatot"

 – áll a nav közleményében.

Tudta vagy nem akarta tudni?

A bitcoin, vagy egyéb kriptovaluták bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a bányászattal kapcsolatos eszközbeszerzés, a bányászathoz felhasznált közüzemi díj áfája nem vonható le az adóbevallásban.

 Az adózót a NAV önellenőrzésre szólította fel, amit a vizsgálat alatt el is végzett. A beszerzés hónapjában levonható adóját kétmillió forinttal csökkentette, és az emiatt megnövekedett fizetendő adóját a vizsgálat lezárásáig megfizette.