Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Ép testben, ép lélek – ezt jeleznék az ép tejfogak?

Egy új tanulmány szerint már a tejfogak lehetnek az előhírnökei későbbi mentális rendellenességeknek.

A Harvard kutatói arra keresték a választ, hogy azok a bizonyos apró, első fogacskák vastagsága segít e felismerni, hogy mekkora az esély az adott gyermeknél a későbbiekben kialakuló mentális zavarra.

70 kihullott tejfogat gyűjtöttek be 70 brit gyermektől, 5 és 7 éves koruk között. Az újszülöttkori vonal vastagságát mikroszkóp alatt mérték.A begyűjtés 1991-től 1998 decemberéig tartott, a vizsgálatokat pedig 2019 januárjában kezdték meg, és 2021 augusztusában zárták le. Az édesanyáknak közben egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben a szülés ideje körüli stresszes eseményekről faggatták őket.

A kutatás meglepő eredményt hozott. Kiderült, hogy a depressziónak vagy szorongásnak kitett gyermekek újszülöttkori vonalai szélesebbek, viszont ahol az anya a szülés után támogató környezetbe került, ott vékonyabb vonal alakult ki.

A kutatók a tejfogak vonalait a fák évgyűrűihez hasonlították, csak ezek a vonalak kora gyermekkori tapasztalatokról árulkodnak. Míg az évgyűrűk vastagsága a fákat körülvevő éghajlattól függően változhat, az újszülöttkorkan kialakult vonalakat a gyermek méhen belüli, és a születés utáni tapasztalatai alakítják  – állítják a Harvard kutatói, akik tovább vizsgálják a kérdést egy nagyobb mintájú tesztben.