A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kockázatelemzéssel jutott el egy webshophoz, ahol egy nemzetközi cég munkatársaitól kedvezményesen vásárolták fel a cipőket, és ezt értékesítették tovább, csaknem 18 millió forintért – írja  közleményében Mózsik Szilvia, szakértő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatósága Igazgatási és Humánpolitikai Osztályának munkatársa. 

Kecsegtető volt az alkalmazotti kedvezmény

 Egy neves sportmárka alkalmazottai a cég termékeiből kedvezményesen vásárolhattak. Bolti áron 30 százalékos, online 44 százalékos kedvezménnyel vehették meg a termékeket, mennyiségi korlátozás nélkül. A webshopot üzemeltető cég kitalálta, hogy az alkalmazottaktól megveszi ezeket a kedvezményesen vásárolt lábbeliket, így sokkal nagyobb haszonnal tudja továbbadni őket. Ezzel elkerülték áfa nagy részének befizetését is.
 
A használt termékek eladásakor ugyanis különbözeti áfát kell fizetni, ami sokkal alacsonyabb az általános adókulcsnál. A cég ezzel elérte, hogy a levonható adóját is figyelembe véve, minimálisra csökkentse a befizetendő áfát. A különbözetet megtartotta.
 
A NAV kockázatelemzést végzett a cégnél. Az Online Számla rendszer és az áfabevallások összevetése után gyorsan kiderült a turpisság.
 
Az ellenőrzéskor az is kétségessé vált, hogy a társaság önszántából megfizeti az adókülönbözetet, ezért a NAV ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el. Ez hatott, és a cég 18 millió forintnyi követelést fizetett meg az államháztartásnak.
 

(fotó: illusztráció)