Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészséges életmód egyik alapja a zöldségek fogyasztása. Vannak azonban olyan zöldségek, amelyek drágábbak az átlagnál. Összeszedtünk néhányat a világ legborsosabb árú zöldségei közül.

Yamashita spenót

A The New York Times és a Food Republic szerint a Yamashita spenót – amely termesztőjéről, Asafumi Yamashitáról kapta a nevét – a világ legdrágább spenótja, körülbelül 26-28 fontba, azaz 12-14 ezer forintba kerül kilogrammonként.

Komló

Azt mindenki tudja, hogy a komló adja az IPA-k jellegzetes ízét, amit lehet szeretni vagy nem, de az már kevésbé ismert tény, hogy a komlót más zöldségekhez hasonlóan meg is lehet enni. Egyes fajták ára fontonként (ami 0.453592 kg) 8 és 14 dollár (2800-5000 Ft) között mozog.

Le Bonnotte burgonya

A Le Bonnotte burgonya valószínűleg a legdrágább gumó a világon: a Yahoo Finance szerint alig fél kiló 175 000 Ft-ba kerül. Ez az aromás pityóka a Vizcayai-öbölben terem, ahol a gazdák kézzel szedik, térség algái, hínárjai és a sós óceáni víz pedig mind hozzájárulnak a különleges ízéhez. Nagyon rövid a szezonja (mindössze 1-2 hét), és évente csak néhány tonnát takarítanak be belőle, ráadásul az eltarthatósága rossz, ezért gyakorlatilag lehetetlen exportálni – ezért is a borsos ár.

Wasabi gyökér

Mivel a wasabi termesztése nagyon költséges, a Mashed szerint kilogrammonként 396 dollárba (139 000 Ft) is kerülhet. Még a kereskedelmi termelők számára is kihívást jelent a termesztése, ezért otthon ne is próbálkozzunk vele.