1 év

Megnyílt a 73. szapporói hófesztivál. Három év óta először Hokkaidó sziget és prefektúra fővárosában, a látogatók 160 hó- és jégszobrot csodálhatnak meg.

Az ötvenes évek hagyománya

Ritka ma már az a hagyomány, melynek gyökere már az 1950-es évek óta él. Pedig ez ilyen. 

Anno egy gyermekmatiné keretében az egyik szapporói iskola középiskolásai az Odori parkban hat hófigurát szereltek fel. Ez nagy benyomást tett a munkát figyelő járókelőkre. Azóta minden év február elején a város lakói hóból és jégből figurákat kezdtek építeni.


A fesztivál kinőtte magát. Méreteiben is, hiszen a képek tanúsága szerint gigantikus méretű hócsodák kápráztatják el nem csupán a lakosságot, hanem az ide özönlő turistákat is. 

Tudtad?

1955-ben a katonaság megépítette az első hatalmas figurát. Az 1972-es szapporói XI. téli olimpiai játékok után a fesztivál világszerte ismertté vált. 1974 óta az ünnep keretében rendezik meg a Nemzetközi Hó- és Jégszoborversenyt.

A hófesztiválra évente rendszerint több mint 2 millió hazai és külföldi turista kíváncsi. 2019. rekordév volt 2,74 millió látogatóval.

A fő helyszínen, az Odori-parkban öt, 10 méteresnél is magasabb gigantikus hószobrot, köztük a Nippon Ham Fighters baseballcsapat márciusban nyíló új stadionja, az Es Con Field Hokkaido 12 méteres mását állították ki. A kiállított művek között látható a nagy-britanniai Embley Park történelmi épületének, Florence Nightingale, a modern betegápolás megalapítója szülői házának másolata a világjárvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók iránti hála jelenként.

A hófesztivál február 11-ig tart. 
 

(fotó: idei és korábbi évek alkotásai)