Azt hinné az ember, hogy a műanyag vágódeszka jobb, mint a fa, hiszen könnyebb a kezelésük, ráadásul azt gondolnánk, hogy a tisztításuk is egyszerűbb.

Egy kutatás azonban bebizonyította, hogy eddig hatalmas tévedésben éltünk. A fa deszkalap sokkal inkább mentes a baktériumoktól, mint a műanyag társa, amit a Dean O. Cliver és Nese O. Ak, a Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai be is bizonyítottak.

A fa deszkán nincs annyi kórokozó

A plasztik deszkán sokkal több kórokozó tanyázik használat után, mint a természetes anyagból készült társán. A kutatók akkor jutottak erre a felfedezésre, amikor arra próbáltak megoldás találni, hogy mégis hogyan lehetne a fa vágódeszka a műanyaghoz hasonlóan a lehető leghigiénikusabb. Ez nem egyszerű, hiszen utóbbinak a túlzott víz is árt, így a tartós mosogatást, vagy a mosogatógép használat hamar tönkre vágja. A meglepetés akkor jött, amikor a szakemberek a kísérletek során arra lettek figyelmesek, hogy a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont a nullához közelített ez az érték.

A karcolás okozhatja

Ennek oka egyébként az lehet, hogy a műanyag vágódeszka – ami inkább vágólap – használata során egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik. Ezekben a kis résekben kórokozók telepszenek meg, amelyeknek meg sem kottyan egy intenzív forró vizes program a mosogatógépben. Ezzel szemben a fa vágódeszka képes önmagát fertőtleníteni a benne található csersavnak köszönhetően, ráadásul a késnek sem árt.