A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet járóbeteg szakellátásának fejlesztése címmel fejeződött be projekt vármegyénkben. A fejlesztés megvalósulására 292 millió forint, teljes intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert az intézmény.

A fejlesztés gerincét orvostechnikai- és informatikai eszközök, valamint bútorzat beszerzése tette ki, amely az előkészületek során felmért szükségletek és a meglévő orvos-technológiai infrastrukturális háttérhez igazodva.

Valamennyi szakrendelést érinti a fejlesztés

Minden eszköz költséghatékony, korszerű terápiákat támogató, mellékhatásokat mérséklő új eszköz. A teljesség igénye nélkül: a kardiológiai szakrendelésre új echokardiográf került beszerzése, a gasztroenterológiai ellátás egy új endoszkópos toronnyal és a hozzá kapcsolódó vizsgáló berendezésekkel bővült, de érkezett új RTG leletező monitor, illetve a sugárvédelelmre is gondolva védőeszközök kerültek beszerzése. 

Korszerűbb laborautomatával dolgozhatnak az általános labor rendelés munkatársai, és a sterilizálóban 2 db új sterilizáló berendezés beszerzése is megtörtént.

A szakrendeléseken elavult számítógép parkot 20 db személyi számítógéppel, hozzá tartozó monitorral és egy új szerverrel fejlesztettek.

A jelentős számú leállás és meghibásodás miatt a felvonó korszerűsítése halaszthatatlan feladattá vált. A projektnek köszönhetően megújult a vezérlés, a hidraulika, a gépház tápegysége, a fülke ajtóhajtása. 

A korszerűsítés célja volt továbbá, hogy a betegbiztonságot növelje, és teljes körű legyen. Ugyancsak a projekt részeként valósult meg a betegfelvételi iroda akadálymentesítése. Ugyanis korábbi állapotában nem biztosította az egyenlő esélyű hozzáférést a betegfelvételi irodánál, hiszen a kerekesszékkel közlekedő mozgáskorlátozottak, illetve a gyerekek számára a kommunikációt és az ellátást megakadályozta, ezért a pult átalakítása révén fizikai akadálymentesítés történt.  

(fotó: illusztráció, pixabay)