Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötven évvel ezelőtt alakult meg Tolnán a Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete. Az egykor még étkezési célra szánt szárnyasokkal is foglalkozó közösség tagjai közül ma már csak tízen hódolnak ennek a szenvedélynek.

Indulásakor népszerű volt a klub

Nem sokkal indulása után az egyesületnek már 40 tagja volt, ezután pedig Országos Húsgalamb Tenyésztési Program indult, amely fellendítette az egyesületet és még több taggal bővültek. Olaszországba, Svájcba és Spanyolországba is bőven jutott exportra a Tolnából származó galambhúsból. Néhány évvel később azonban kevesebbért kívánták megvenni a húst, ami miatt lassú hanyatlás kezdődött a programban. 

A kiállítások újra fellendítették az érdeklődést 

Ekkor kezdődött a galambkiállítások időszaka, amelyet minden évben megtartottak Tolnán és Szekszárdon máig is megtartanak. A látogatók nagyon szeretik nézegetni a különleges madarakat, ráadásul az ország más részéről is bemutatkozhatnak a tenyésztők. Ezidő alatt az egyesület elnöke bírálói képesítést is szerzett.

A tolnai galambászok jelenleg keresik a fiatal érdeklődőket, akik tovább vinnék munkásságukat, hiszen már nem sokan maradtak az eredeti csapatból.