Ítéletet hirdetett a Szekszárdi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt indult büntetőeljárás.

Vezetés előtt egy szekszárdi sörözőben italozott

Történt mindez 2021. augusztus 10-én az éjszakai órákban. A volán mögé ült és két ismerősét utasként szállítva, az 56. számú főút irányából Szálka irányába, közepes mértékben ittas állapotban vett részt a közúti közlekedésben.

Egy balra ívelő útkanyarulatában – az ittas állapota és az útviszonyokhoz képest az optimálisnál nagyobb sebességgel történő haladása miatt – elvesztette az uralmát a személygépjármű irányítása felett, így a jobb oldalon található kerítésnek ütközött, melyet kidöntött és az úttest mellett található körülbelül öt méter mély vízgyűjtő aknába zuhant.

Az „anyós ülésen” utazó személy ittas utasa, aki biztonsági övet használt, nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A hátsó ülésén utazó, szintén erősen ittas állapotban lévő sértett a baleset következtében maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérüléseket szenvedett. Ő nem volt bekötve.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádlottat – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 2 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, 450.000 forint pénzbüntetésre, valamint 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozatok megtételére három munkanapot tartottak fenn.

(fotó: illusztráció, pixabay)