Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egész Európát átszelve vándorolt az M237 kódjelű jeladóval ellátott svájci farkas, de Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből már nem jutott ki élve. 

Szinte mindenki hallott már arról, hogy néhány napja egy magyar vadász Hidasnémeti közelében kilőtte a ritka szürke farkast, amely több mint egy év alatt jutott el Svájcból Magyarországra. 

A népharag a vadász ellen fordult és az ügyben a magyar sajtó is példátlan összefogásról tett tanúbizonyságot. Elítélő hangvételű cikkek születtek az egyébként illegális kilövéssel kapcsolatban. 

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenését fejezte ki. Azt ígérték, amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a Vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést.

Ennél is erősebb az átlag olvasók és kommentelők haragja: szinte mindenki egységesen azt követeli, hogy súlyos büntetéssel sújtsák a vadászt, aki egyébként nemzetközi felháborodást is kiváltott tettével.

Pénteken aláírásgyűjtésbe is kezdtek annak érdekében, hogy a bíróság letöltendő börtönbüntetéssel sújtsa a farkast megölő tettest. Estig már közel húszezren írták alá és több mint harmincezren osztották meg a petíciót, de a szám folyamatosan nő. A aláírásgyűjtésnek ugyan jogállamban nem lehet hatása a büntetés súlyosságára nézve, de egy aláírás szimbolikus kiállást jelenthet az esztelen és felesleges öldökléssel szemben.

A fiatal hím szürke farkast a Gruppe Wolf Schweiz nevű csoport jelölte meg jeladóval és követte nyomon az útvonalát. A farkas európai társai között rekordernek számított, hiszen közel kétezer kilométeres utat tett meg hazánk északi részéig, azért, hogy saját családot alapítson.

Az Agrárminisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy minden szürke farkas lelövése három év börtönbüntetést vonhat maga után.

Az ORFK közölte, hogy büntetőeljárás folyik az ügyben, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytat természetkárosítás bűntette miatt.

Hozzátették, hogy az ügy részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem áll módjukban tájékoztatást adni.

/Nyitókép: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz/