Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Rendőrség június 17. és 23. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján országos akciót tart. 

Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki.

Az elmúlt 72 órában Tolnában 6 ittas járművezetővel szemben intézkedtek

Egy esetben – Tamásiban –közigazgatási bírságot szabtak ki az intézkedők, a többiek ellen büntető eljárás indult. Közülük egy esetben balesetet okozott az ittas sofőr. 

  • Az autós Tolna irányából Fadd irányába közlekedett. Egy balra ívelő kanyarban letért a kavicsos padkára. Elveszítette uralmát a kocsi irányítása felett és átsodródott a forgalmi sávokat keresztezve a szemközti árokba. Ott egy fának ütközve, oldalára dőlve áll meg. Az autóban egyedül utazó sofőr könnyebben sérült a balesetben, mint kiderült, a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott.
  • Kölesden egy ittas sofőrt igazoltattak a járőrök, aki egy rendszám nélküli autóval közlekedett. Nemcsak ittas volt a pusztahencsei férfi, korábban a vezetéstől is eltiltották, így mindkét cselekménye miatt büntetőeljárás indult vele szemben. A kocsit korábban már hivatalból kivonták a forgalomból.  
  • Mucsiban egy férfi bukósisak nélkül indult útnak segédmotoros kerékpárral. Igazoltatása során kiderült, hogy vezetői engedélye nincs, ráadásul a szonda is pozitív értéket jelzett. A dalmandi férfival szemben – a mért adatok alapján – ittas vezetés miatt büntető feljelentést tettek az intézkedők, az engedély nélküli vezetés miatt szabálysértési eljárást indítottak.

Vármegye szerte lesznek ellenőrzések 

Tartsd be a szabályokat. Magyarországon 2008-óta zéró tolerancia van érvényben. Ittasság, bódultság esetén romlik a látás, a rekcióidő hosszabb. Aki így vesz részt a közlekedésben, saját magára és másokra nézve is fokozott baleseti kockázatot jelent.

A vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt ne ülj volán mögé. Utasként se vegyél részt a közlekedésben, ha tudomásod van arról, hogy a járművezető ittasan, vagy bódultan kíván vezetni.

….hogy mindenki hazaérjen!