1 hónap

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Szegedi Tankerületi Központtal együttműködve – az országban elsőként – még 2017. szeptember 1-jén indította el a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra” (KEVE) elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogramot.

A kezdeményezés 2022. év végén országossá nőtte ki magát, amikor az OBB a Szegedi Tankerületi Központtal együttműködési megállapodást kötött. 

A programhoz Tolna vármegyéből elsőként a Bölcskei Kegyes József Általános Iskola csatlakozott, s azóta már Paks, Gyulaj, Kurd, Szekszárd, Tolna, Bonyhád, Bátaszék és Tamási egy-egy oktatási intézménye is bekapcsolódott a programba.

Lényeg: összefogással interaktívan

Az oktatási módszer lényege, hogy a rendőrök és pedagógusok egymást kiegészítve interaktívan, egymásra épülő jelleggel oktatják az általános iskolás tanulókat. A felmenő rendszerű projekt célja a diákok korosztályát, életkori sajátosságait figyelembe véve a közlekedési és baleset-megelőzési ismeretek átadása. 

Az alsó tagozatos gyerekek játékos formában ismerkednek meg a gyalogos közlekedés alapszabályaival. Megtanulják a legfontosabb közlekedési táblák jelentését, a közlekedési lámpák jelzéseit, a tömegközlekedési eszközök helyes használatát. 

A magasabb osztályokban a gyerekek elsajátítják az önálló és biztonságos közlekedés ismereteit. Megismerkednek az összes gyalogosokra vonatkozó közúti jelzéssel, jelzőtáblával és útburkolati jellel is.

A 2023/2024-as tanévben Tolnában is folytatódik a KEVE program

Tamásiban, a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola elsőseinek tartott előadást Dr. Molnár Ernő r.alezredes, a Tolna Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. A programban a gyalogos közlekedéssel kapcsolatos tudnivalók, valamint a rendőri karjelzések is szerepeltek, de a 112-es segélyhívó használatáról is hallhattak a gyerekek. A tanóra végén láthatósági eszközöket kaptak ajándékba, mivel gyalogosként, vagy kerékpárral közlekedőként/utazóként a közlekedés legvédtelenebb szereplői. Ezért is nagyon fontos, hogy a közlekedés többi résztvevője időben észlelje őket.