Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák. Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek.

Szekszárd környékén is gyérítik a szúnyogokat

A következő időszakban néhány területen pótolni kell az esők miatt elmaradt kezeléseket, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak. A héten tizenhárom vármegyében, több mint háromszáz településen és hat fővárosi kerületben végeznek kezeléseket a szakemberek. Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál, a fővárosban, a Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros és Szekszárd környékén. A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. A legtöbb helyen a közlekedést és a lakosságot kevésbé zavaró ULV technológiát alkalmazzák, amely során apró cseppekben alig több mint fél liter készítményt juttatnak ki hektáronként.

Tolna vármegyében összesen 5930 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Kedden Bölcske, Madocsa és Paks; szerdán Dunaföldvár, Felsőnána, Kéty, Medina, Koppányszántó, Nagykónyi és Tamási, csütörtökön Bogyiszló, Decs, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Fadd, Őcsény, Sárpilis, Tolna, Gyönk, Regöly, Simontornya és Varsád településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.