Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lehet, hogy veled is megtörtént már az hogy útitársaddal együtt lefoglaltátok a repülőjegyeteket, de vagy teljesen elfelejtettétek, hogy egymás mellé foglaljatok, vagy olyan későn foglaltatok, hogy az egymás melletti ülőhelyek már nem voltak elérhetőek. Mutatjuk, hogyan tudod megoldani az ilyen helyzeteket. Whytney Rawls légiutas-kísérő és utazási szakértő szerint van rá mód, hogy ez megoldódjon.

Kérdezd meg a kapuügynököt!

Kezdd a kapunál! Ha a járatod nincs teljesen tele, a kapuügynök az utolsó pillanatban még módosíthatja az ülésrendet, hogy te és a társad egymás mellé ülhessetek.

Várd meg, amíg megkezdődik a beszállás!

A nem hivatalos szabályok szerint mindig az eredeti ülésedre ülj először, várd meg, amíg a beszállás befejeződik, és maradj az ülésosztályodon belül. Csak ezután kérdezd meg kedvesen egy utastársadat, hogy cserélhetsz-e vele. Ha valaki rossz helyre ül, az mind a többi utasnak, mind a személyzetnek káoszt okozhat.

Gondold át jól!

Nagyon fontos, hogy alaposan átgondold, mielőtt megkérsz valakit, hogy cseréljen helyet veled. Ne kérdezd meg, ha az utas, akivel cserélni szeretnél, gyermek, idős vagy bárki, akinek speciális igényei vannak, és segítségre van szüksége.

Legyél tekintettel másokra!

Amikor az üléscserére kerül a sor, udvariasan kérheted a légiutas-kísérő segítségét, néhány kikötéssel. De mindig várd meg, amikor már nem nagyon elfoglaltak. A fedélzeti személyzetnél általában kéznél van egy ülésrend, és amikor csak lehet, szívesen alkalmazkodnak az ügyfelek igényeihez. Ne feledd, hogy a fedélzeten általában 100-200 ember tartózkodik, és a repülés előtti feladatok közül nem biztos, hogy az üléscsere élvez prioritást.

Fogadd el a nemleges választ!

Az illető nemet mondott? A felháborodás nem segít a helyzeten, hiszen ő is kifizette a helyét. Ha valaki nem hajlandó cserélni, függetlenül az indoklásától, ne vitatkozz vele.