Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikeresnek bizonyultak azok az embereken elvégzett vizsgálatok, akiket az újfajta működési elven alapuló fájdalomcsillapító gyógyszerrel kezeltek.

Nem kezelhető, vagy nehezen csillapítható krónikus idegi – neuropátiás – fájdalmakra fejlesztenek gyógyszert a Pécsi Tudományegyetem farmakológusai a Semmelweis Egyetem (SE) kutatóival együtt.

Ilyen típusú fájdalmat érez az, akinél baleset során sérült az ideg, akinek a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg-sérülése van, valamint az is, aki krónikus ízületi gyulladásban, reumatoid artritiszben szenved.

Az SE Szerves Vegytani Intézetében több mint tíz évvel ezelőtt dr. Mátyus Péter professzor tervezett egy új, több hatáskomponenst ötvöző vegyületet.

Először 2012-ben a PTE Krónikus Fájdalom Kutatócsoportjának munkatársai ismerték fel és bizonyították, dr. Helyes Zsuzsanna professzor vezetésével, a vegyület hatásosságát számos olyan krónikus idegi és gyulladásos fájdalomra, melyekre jelenleg nincs hatékony fájdalomcsillapító.

„Az SZV-1287 vegyület elsősorban az egyik enzim blokkolásával fejti ki hatását. A vegyület önmaga is, valamint a szervezetben belőle keletkező anyagok együtt is csökkentik az idegi eredetű fájdalmakat”
prof. dr. Helyes Zsuzsanna 

A preklinikai vizsgálatok során mára meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait. Feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben.

A gyógyszerhatósági engedélyezés után már sikeresen elvégezték az első, egészséges önkéntesek részvételével zajló humán vizsgálatokat is.

A fejlesztés folytatását a részben magyar tulajdonban lévő, bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik. A klinikai kutatásokat a krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken végzik majd, amelynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz.

Ezután következhet a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen. Amennyiben ezen a szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet.