Cukkini lekvárt a nagyobb, érettebb cukkiniből készítünk, aminek a magjait már feltétlen ki kell vájni, és a héja is megerősödött – vagyis amikor már nem szeletelnénk bele mindenestől a lecsóba. Ha éppenséggel patisszonból vagy főzőtökből van otthon túltermelési válság, akkor abból is simán elkészíthetjük, sőt, érdemes is, mert várakozáson felül finom lesz.
Cukkini lekvár
Hozzávalók
• 1 kg cukkini meghámozva, kimagozva.
• 20-30 dkg cukor, ízlés szerint
• 1 citrom leresztelt héja
• citromlé ízlés szerint
• fél tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
1. A cukkinit meghámozzuk, félbe vágjuk, a magját egy kanállal kivájjuk, majd a komposztra vetjük, hogy jövőre magától is legyen cukkinink, de ez mellékszál. A húsát felkockázzuk, betesszük egy fazékba. Kis vizet öntünk alá, lefedjük és elkezdjük főzni, később maga is vizet fog ereszteni.
2. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, addig főzzük, míg teljesen fel nem oldódik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pépesítjük (ki is hagyhatjuk), hozzákeverjük a citromhéjat és a fahéjat is. Megkóstoljuk (óvatosan, mert forró!) és ízlés szerint teszünk bele citromlevet és ha kell még, cukrot.
3. A forró lekvárt steril üvegekbe tesszük, lezárjuk, pár percre fejre állítjuk, majd mehetnek a dunsztba. Palacsintába, sütik mellé kiváló, de különböző húsok mellé is nyugodtan adhatjuk csatninak, ha szeretjük az édes-sós ízeket.