Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tették mindezt a Fülemülék éjszakája szekszárdi programján. A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház gyönyörű, arborétumszerű parkja és az intézmény kultúrterme több évtizede ad otthont minden májusban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület eseményének.

A májusi éjszaka dallamban gazdag

Ekkor hangzik fel a világ egyik legszebb hangú madarainak, a fülemüléknek éneke. Ebből az alkalomból az MME aktivistái országszerte madármegfigyeléssel egybekötött esti sétákat, programokat szerveznek. Természetesen kiemelve az adott helyszín természeti értékeit.


dr. Kis Ernő, a kórház I. Belgyógyászati osztályának kardiológus főorvosa, az MME Szekszárdi Helyi Csoportjának vezetőségi tagja mondott köszöntőt. Rövid programnyitója valóságos kis ünnepséggé kerekedett, amikor a közönség soraiból maga mellé szólította Siklósi Mátét, aki éppen 25 éve, tizenéves iskolásként jelentkezett a szekszárdi madarászok közé és mára a csoport egyik legaktívabb, nagy tudású tagjává vált. A negyedszázados évforduló alkalmából dr. Kis Ernő emléklapot adott át az ünnepeltnek.

Egy ifjú madarász verselt

Az első osztályos Kis Marcell, Áprily Lajos Koncert című versét olvasta fel. „Tutajon a madarak nyomában” címmel Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre, természetfotós tartott diavetítéses előadást. Összeállításában a közel 9 évnek a legjobb képeiben gyönyörködhetett a közönség, amelyeket kedvenc madármegfigyelő helyén, a pellérdi halastavaknál készített. A Tolna vármegyéből elszármazott vendégelőadó különleges képsorozatainak a vízfelszínhez való közelség, az ellenfény, a megfelelő háttér kiválasztása ad varázslatos atmoszférát. 


Az előadást követően, dr. Kis Ernő és dr. Almási István, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Higiéniai és Infekciókontroll Osztályának osztályvezető főorvosa, az MME helyi csoportjának tagjai vezetésével sétált végig a kórházparkon, útba ejtve a kertészek által, az elmúlt év során kialakított madáretető és –itató helyeket, valamint a park több fájára telepített, a kis énekesmadarak fészkelését segítő madárodúkat is. 
Költőodúk elhelyezése, tájolás, költési időszak – többek között ezekről is hallhattak az érdeklődők.

A kórházparkban a tavalyi évben, a már meglévők mellé 15 új odút helyeztek ki a megyei vadásztársasággal együttműködve.

A megfigyelések szerint, ezeknek az új odúknak is már legalább 60-70 százalékát elfoglalták a madarak. Főleg csuszkák, cinegék költenek bennük.

Élménygazdag volt a szekszárdi program

A szakemberek egy erdei pinty tojót szabadítottak ki a finom kötésű, szemmel szinte láthatatlan hálóból. Dr. Kis Ernő értő, óvatos mozdulatokkal kézbe vette és vászonzsákba helyezte gyűrűzésre. 


A nap sztárja az erdei pinty tojó lett, aki szemmel láthatóan neheztelt az őt megsimogatni igyekvő gyerekkezekre, ezért gyűrűzés után azonnal útjára is engedték, hogy visszatérhessen fészkére, hisz, ahogy a látogatók megtudhatták, a hasán lévő kotlófolt arra utal, hogy éppen fiókákat nevel.

A szekszárdi Fülemülék és rigók éjszakájára több mint 30 felnőtt és gyerek látogatott el.

Ez is igazolja, hogy a természet adta szépségekre, dallamokra igenis fogékonyak és vevők vagyunk.

(fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház oldala)