A Brille-írásról és a segítő kutyák szerepéről is tanulhattak a PTE KPVK diákjai. Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra tanszékvezető egyetemi tanár szervezésében a Gyógypedagógiai és fogyatékosságiügyi jogi ismeretek kurzus keretében Szekszárdon a PTE KPVK gyógypedagógia alapszak I. évfolyamos hallgatói érzékenyítő órákon vettek részt a félév során.

A Tolna Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének szakmai vezetője, Kovács Emese és két érintett tagja: Szabópál Rozália és Bálványosi Zoltán a sérült emberek életét meghatározó nehézségekről, valamint azok megéléséről tartott előadást a hallgatóknak.

Felkészítik őket a hivatásukra 

A nappali tagozatos gyógypedagógus hallgatók tanulhattak a vakok és gyengénlátók speciális iskolájáról, az integrált oktatás társadalmi beilleszkedést elősegítő szerepéről és ebben a gyógypedagógus feladatának fontosságáról. Bálványosi Zoltán nyitottsága és optimizmusa, a sérültség miatti életvezetési nehézségeket humorral, a kapcsolatteremtés igényével történő megélése, valamint segítő kutyája, Roxy megismerése a leendő szakemberek számára muníciót jelentett a hallgatók számára a hivatásra felkészüléshez. 

A megye egyetlen hangjelző kutyája is segített 

A hallgatóknak lehetőségük nyílt a siketek és nagyothallók egészségügyi, kommunkációs és közösségi gondjainak megismerésére is. Simonné Váradi Zsuzsanna, a SINOSZ Tolna Megyei Jelnyelvi Tomácsszolgálatának szakmai vezetői feladatát évtizeden át ellátó szakember, valamint segítője, a megye egyetlen hangjelző kutyája, Odo jelenléte alkalmat jelentett az orvostudomány és a technika fejlődésének eredményeként mind szélesebb körben rendelkezésre álló segédeszközökről, továbbá az integrált és inkluzív nevelés fontosságáról folytatott beszélgetésekre is.