Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Hagyományőrző programokkal készülnek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre

A hosszú hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat.

Az Agrárminisztérium közleményben azt írják, hogy idén a gyors felmelegedésnek köszönhetően a vegetáció hamarabb megindult, így a kirándulások vagy vezetett túrák alkalmával számos ritkán látott, régóta honos és védett növényfaj virágzását figyelhetik meg, de az állatok viselkedése is jelzi a tavasz közeledtét.

A tájékoztatás szerint a Balaton-felvidéken a tavasz beköszöntével újra nyitva áll a látogatók előtt a Salföldi Major, ahol természetes környezetükben figyelhetik meg a látogatók az őshonos magyar háziállatfajtákat. A húsvétra hangolódva nyuszit is simogathatnak a gyerekek, és gyakorlatban szerezhetnek tudást a felelős állattartásról.

Budapesten, húsvéthétfőn egy izgalmas családi nyomozós játék indul a Jókai-kertben. Az író meséi nyomán, két csínytevő manó kalandjain keresztül a kert titokzatos élővilágával ismerkedhetnek meg a kisebbek.

Húsvéti kincskeresésre invitálják a felnőtteket is Aggteleken, a Baradla-barlangnál. A Bükki Nemzeti Park kínálatában is számos programot találnak az ünnepi hétvégén. Szombaton és vasárnap este a Bükki Csillagdában a tavaszi égbolt csillagképeit ismerhetik meg az űrkutatás és a csillagászat tudománya iránt érdeklődők, napközben pedig a Bolygótúra tanösvényen egy nyolcállomásos húsvéti kalandozáson vehetnek részt a látogatók.

Húsvétvasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szeleta Park Látogatóközpont Miskolc közelében, ahol a Szeleta-kultúráról és a barlangok világáról szóló interaktív kiállítások és filmvetítések mellett kézműves foglalkozással, locsolóvers kereséssel és húsvéti nyomozós játékkal készülnek az ünnep alkalmából. A túrázni vágyók a Szent István-barlangba és az Anna-barlangba óránként induló szakvezetett sétákon vehetnek részt. A Barlangok Hónapja márciusi záró hétvégéjén még élnek a

A Nemzeti Park Igazgatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek és a nemzeti hagyományok megőrzésére, és összefonódására, mely nemcsak a kulturális identitás megerősítéséhez, hanem a természetvédelem fontosságának tudatosításához is hozzájárul – áll a közleményben.