Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem német nyelv és német nemzetiségi kultúra mesterszakos hallgatói lehetőséget kaptak arra, hogy a Goethe Intézetben szervezett előadásokon, majd Parlamenti látogatáson vegyenek részt.

„A szak ez év szeptemberében indult, így külön öröm számunkra, hogy a szemeszter kezdetén megismerkedhettünk a hazai német nemzetiség számára jelentős intézményekkel”

– olvasható az intézmény közleményében.

Dr. Klein Judit, aki 2018 óta a budapesti Goethe Intézet munkatársa, a Könyvtár és Információs Osztály vezetője mutatta be  a könyvtárak mai arculatát szerte a világban. Szó volt a zöld könyvtárakról, a könyvtárak szerepéről és fontosságáról, valamint arról, hogy miben, és hogyan változott meg a könyvtárak „tevékenysége” a Covid időszakban és azt követően.

„Nagyon érdekesnek tartottuk, hogy mennyire sokoldalúak lehetnek a könyvtárak a mai világban és hogy minden korosztály szükségletét figyelembe véve működnek. A beszélgetést követően megnézhettük az intézetet, az intézet saját könyvtárát és a hozzá tartozó kis kertrészt.”

Dr. Molnár Annamária szakreferens bemutatta a Goethe Intézet működését, feladatait és fontosságát. Az Intézetnek világszerte vannak intézményei Európától egészen Amerikáig. Kulturális programokat és német nyelvtanfolyamokat is szerveznek az érdeklődők számára, valamint segítséget nyújtanak a diákok, tanárok részére.

„Különböző kiadványokkal is megismerkedhettünk, melyek segítségünkre lehetnek munkánkban. Nagyon hasznos előadásokat hallhattunk a délelőtt folyamán. Délután folytattuk programunkat. Dr. Klein Ágnes egyetemi docens által szervezett Parlamenti látogatáson vettünk részt, ahol találkozhattunk Ritter Imrével, német nemzetiségi képviselővel, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnökével.”

A Parlamenti séta során megtekintették a koronázási ékszereket, vadásztermet és az üléstermet. Megismerték a képviselői munkát, annak a ténynek a fontosságát, hogy a német nemzetiségnek, mint egyedüli kisebbségnek a képviseletét, érdekeit a törvényhozásban képviseli. Beszélgettünk ennek előnyeiről és hátrányairól.

„Ritter úr először szószólóként immár második alkalommal képviselőként vehet részt a Parlament munkájában. A napot a Parlamenthez tartozó Országgyűlési Múzeummal zártuk, ahol Magyarország politikai életének fontos állomásait tekinthettük meg.”

A résztvevő hallgatók: Amrein Ágnes, Cseri Brigitta, Csörge Georgina, Jánosné Bodnár Brigitta, Krausz Bernadett