Sokak kedvencem hiszen a tavasz egyik első jele amikor nem csupán illatával, de látványával is beteríti az út menti földes részeket.
A népi gyógyászatban is régóta használt gyógynövény
Virágából kiváló tea készíthető, mely köhögéscsillapító és gyulladásgátló hatása okán elsősorban meghűléses panaszok esetén hatásos. Gyökerének is gyógyhatása van: hurutoldó készítmények alapanyagául használhatjuk. Használható édességek alapanyagaként, de akár húsos ételek különleges fűszereként is ismert!
Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, az E-vitamin és a tannin.
Ezeknek köszönhetően kiemelkedő antioxidáns, gyulladásgátló valamint vírus-, baktérium- és gombaölő hatása. Sőt, a népi gyógymód tudói azt mondják mérsékli a reumás panaszokat, az ibolya főzete lerövidíti a sebgyógyulás idejét, hidratálja a bőrt, elhalványítja a ráncokat
Ezeknek, valamint mérsékelt hashajtó tulajdonságának köszönhetően méregtelenítésre.
Jó tudni!
Ha fáj a fejed, morzsolj szét egy marék ibolya levelet, csinálj belőle borogatást, és tedd a homlokodra: gyorsan enyhíti a migrént, és általában a lüktető fájdalmakat. A levélből készített főzet fertőtleníti és nyugtatja a bőrt, felgyorsítja a pattanások és az ekcéma, a pikkelysömör és más bőrirritációk gyógyulását.
Ehhez elegendő a még langyos leveleket, vagy virágokat a szemünkre tenni.
Ibolya tea készítése
Forraljunk fel 2 dl vizet. A bögrébe tegyünk 2 csapott teáskanálnyi ibolyavirágot, öntsd rá a vizet, fedd le, és hagyd állni 2-3 percig. Leszűrve, melegen fogyasszuk.
(forrás: https://www.eletmod-magazin.com/fotó: pixabay)