2 hét

A növény gyógyhatású része a virága, a levele, valamint az érett termése. A fekete bodza virágában flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található, míg a levelében cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben pedig szerves savak, antocianinok, vitaminok és cukrok vannak. 

„A növény gazdag A-, B- és C-vitaminban is – utóbbiból dupla annyit tartalmaz, mint a citrusfélék”

írja oldalán a hazipatika.

Ezen kívül tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat, valamint makro- és mikroelemeket, úgy mint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

A bodza szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használhatjuk, kiváló lázcsillapító, izzasztó és köptető.

A bodza virágai aprók, fehérek-sárgásfehérek, jellegzetes illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a virágzatot. A növény május-június környékén virágzik, termése fekete, csonthéjas bogyó.

(fotó: illusztráció, pixabay)