Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassan tényleg butának érezzük magunkat, illetve egyre több körülöttünk az okos „minden”. Van, aki szerint a világ fejlődik, mások szerint éppen butul. 
Az okos sebtapasz egyesek szerint nem is új keletű

A Stanford Egyetem tudósai által kifejlesztett okos sebtapasz bioérzékelőkkel és vezeték nélküli elektromos stimulációval segíti a lassan gyógyuló sérüléssel küzdők mielőbbi felépülését.

A tapasz vezeték nélküli áramkörökből áll, amelyek hőmérsékleti és váltakozó áramú ellenállást alkalmazó érzékelőkkel monitorozzák, hogyan gyógyul a seb.

Ha például elfertőződött a seb, akkor arról az érzékelők informálják a rendszert, hogy alkalmazzon elektromos stimulációt a seb területén. Ez ugyanis gyorsabb összezáródásra készteti a szövetet. 

Van már „prototípus” néhány éve

Az átlagos kinézetű tapasz attól függően változtatta meg a színét, hogy milyen pH-értéket észlelt az alatta lévő bőrben. Ha a közeg lúgosabbá vált, például fertőzés esetén a sebtapasz színe is élénk lilára változtatta a színét. 

Addig, amíg ezt az újabb okos eszközt is elrejthetjük a ridikülünkben, mi maradunk a jó öreg klasszikus tapasznál.