Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Három-négyszázalékos reálbércsökkenésre számít a munkaerő-kölcsönző idén

1 év

Pedig a kétkezi melósok például tavaly többet kerestek, mint egy évvel korábban. Csakhogy ezt a pluszt szépen lassan felfalja az infláció. 

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére tavaly a negyedik negyedévben 13,1 százalékkal 1630 forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a középvezetők körében pedig 9,2 százalékos volt az átlagbérek éves növekedése.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés, ez az érték 1500-1650 forint közötti sávban mozog. Egyedül Közép-Magyarország és a főváros ugrik ki a mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága 2100 forint feletti.

A cég szolgáltatási igazgatója kiemelte, hogy a felmérésük adatai csupán az alapbérek változásait követik. Hamrák Viktor hozzátette: mivel az év második felében a vállalkozások jelentős része különféle pótlékokat és egyszeri juttatásokat nyújtott dolgozóinak, a fizikai munkások átlagkeresetének éves változása összességében néhány százalékkal nagyobb lehet.

A munkaerő-közvetítő szerint tavaly hosszú idő után először a bérek emelkedése elmaradt az infláció mögött, vagyis csökkenni kezdtek a reálbérek. Előrejelzésük szerint 2023-ban további 3-4 százalékos reálbércsökkenés várható, mielőtt 2024-ben ez a mutató ismét emelkedő pályára áll majd.

A Moore Hungary több mint hatvan, főként nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó középvezetőinek béradatait vizsgálta meg. A kutatás során arra jutottak, hogy a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozók esetében a béremelkedés mértéke a negyedik negyedévben átlagosan 9,2 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter a tanácsadó és könyvvizsgáló cég ügyvezető partnere rámutatott, hogy a cégek a szellemi munkát végző középvezetők esetében sem tudták kompenzálni az inflációt, ugyanakkor mivel a munkáltatók jelentős része az év elején emeli a béreket, az első negyedévben már várhatóan kétszámjegyű béremelkedés valósulhat meg ebben a szegmensben.

Az infláció mértékét meghaladó béremelés a versenyszférában elsősorban azoknál a cégeknél várható a következő hónapokban, amelyek forgalmát a recesszió nem, vagy kis mértékben befolyásolta, illetve amelyek árbevétele legalább részben devizában jelentkezik – húzta alá a szakember.

A Moore Hungary adatai szerint az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok, az úgynevezett SSC-k középvezetőinél a fenti átlagtól kissé elmaradt, 8,2 százalékos volt a béremelés. Az alacsonyabb szintű béremelések hatása máris látszik a fluktuációs adatokon: az SSC-k kilépési forgalma 5,8 százalékra nőtt – olvasható a közleményben.

Kép forrása: pixabay.com