Ez a jövő esztendő egyik kiemelkedő fesztiválja cirkuszi berkekben. Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti a Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivál ukrajnai megrendezését. Olga Oblasova, fesztiváligazgató kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban, 2023. január 2.-án és 3.-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére. 

„Bajban ismerszik meg az ember. A jótékonyság, az egymásra figyelés, az egymás segítése, a cirkuszművészet alapüzenetei közé tartoznak”

– fogalmazott Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. Hozzátette, a legfontosabb, hogy a szavak mellett tettekben is segítsen az ember, ha tud. 

„Úgy döntöttünk, hogy nem fordítunk hátat a segítségre szorulóknak.” 

Mindig decemberben jön el az ideje

A fesztivált 2010-ben indította útjára a Bright Country (Ukrajna) civil szervezet. Az eseményt minden év decemberében, karácsony előestéjén rendezték meg a Dnyipro Állami Cirkuszban. A helyi növendékeken túl érkeznek kis artisták Litvániából, Magyarországról, Németországból, Moldovából és Lengyelországból is. Eddig több, mint ezren léptek már fel. 

A fesztiválok győztesei rendszeresen továbbjutnak a rangos franciaországi, spanyolországi és olaszországi nemzetközi fesztiválokra.

2020 óta a fesztiválprogram része az Éjszaka a cirkuszban című cirkusz-színházi előadás, amely a fiatal művészek kísérleti előadásait foglalja magában.

Az Éjszaka a cirkuszban 2023-as produkciója Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regénye alapján készült.