Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A nagy melegben legtöbben nem is vágynak másra, csak egy hideg italra, ám egyesek szerint sokkal jobban jár az, aki egy bögre forró tea mellett teszi le a voksát. Indiában például bevett szokás a hőségben forró italokat fogyasztani, és Európában is sokan vannak, akik úgy gondolják, hűsítőbb lehet a meleg tea a hideg sörnél.

Erre vonatkozóan Robin McAllen, a Florey Idegtudományi és Mentális Egészségügyi Intézetének professzora elmondta, egy forró tea elfogyasztása olyan hőmérséklet-érzékelő szenzorokat hozhat működésbe a szervezetünkben, amelyek miatt izzadni kezdünk – márpedig ez a testünk egyik legfontosabb eszköze a hővesztéshez.

Egyszerűen fogalmazva: az izzadás hűti a testet, tehát a forró italok fogyasztása valóban hűsítő lehet. Ám ez csak akkor igaz, ha az izzadság el is tud párologni, máskülönben nem érvényesül a hűsítő hatás. Amennyiben tehát kifejezetten meleg, párás környezetben tartózkodunk, vagy intenzív testmozgást végzünk, és gyorsabban izzadunk, mint amilyen gyorsan az izzadság elpárolog, jobban tesszük, ha a testünknél hidegebb folyadékot iszunk.

A megfelelő folyadékfogyasztás fontosabb
Arra azonban fontos odafigyelni, hogy az ital ne legyen túlságosan hideg: egy 2016-os tanulmány arra hívta fel a figyelmet, miszerint a jégkása nem túl jó választás a kánikulában, ugyanis annyira hideg, hogy leállítja az izzadást, így a test nem hűti magát.

Dr. Ollie Jay, a Sydney Egyetem professzora hozzátette, ha valakit nem zavar az izzadás, és egy közelben lévő ventilátor biztosítja, hogy az izzadsága el is tudjon párologni, nyugodtan ihat forró folyadékokat. A legfontosabb azonban, hogy mindenki olyan italokat fogyasszon, ami számára a legkellemesebb.

A legtöbb ember nem visz be elég folyadékot a nyári hőség idején, ez pedig könnyen kiszáradáshoz, hőgutához és egyéb problémákhoz vezethet. Ezért az italok hőmérséklete mellékes, sokkal fontosabb az, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk.