Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Hitel kell már a napi megélhetésre is

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A banki szakértők is megerősítették, hogy egyre többen veszik fel a személyi kölcsönt azért, mert napi szintű pénzügyi problémáik vannak. Ezt a feltételezést erősíti az is, hogy a szerződött hitelösszegek egyre alacsonyabbak, miközben a havonta aláírt szerződések száma magas. 

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság, írja közleményében a Bank360.hu.

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint a 90 napon túli késedelmes állomány aránya a teljes hitelportfólióhoz képest nem emelkedett a második negyedévben, ráadásul a hitelezés is fokozódott; az első negyedévvel ellentétben most már több kölcsönt vett fel a lakosság, mint amennyit törlesztett. Ráadásul azok a hitelek fogytak jól, amelyeket napi megélhetésre vehetett fel az ügyfelek – értékelte az adatokat a Bank360.hu vezető szakértője. 

Herman Bernadett a figyelmet arra is, hogy a forint személyi kölcsönökre kötött szerződések száma rekord szintre, 834 ezerre ugrott 2023 második negyedévében. A teljes személyihitel-állomány 1.350 milliárd forint körül van, ennek a 4,13 százaléka volt 90 napon túl késedelmes. A Bank 360.hu szerint ez az arány alapvetően nem magas, de hatéves csúcsnak felel meg.

Jelenleg egy átlagos személyi hitel összege 1,5-2 millió forint körül van, két évvel ezelőtt még 2,5-3 millió forintot vettek fel az emberek. A cél akkor gyakran a lakásfelújítás vagy autóvásárlás volt, ez indokolta a magasabb szerződéses összegeket. 

Folyószámlahitele csaknem másfél millió lakossági ügyfélnek van. A jegybanki adatok szerint ezek a számlák átlagban több mint 230 ezer forintos mínuszban voltak a félév végén. A késedelmes hitelek aránya ennél a hiteltípusnál meghaladja az 5 százalékot, ami szintén arra utal, hogy sokan nehezen jönnek ki a jövedelmükből. 

Folyamatosan emelkednek a hitelkártya-tartozások is. Bár a szerződések száma már a 750 ezret sem éri el (10 éve még egymillió körül volt ez a szám), az állomány összege folyamatosan emelkedik; a bruttó volumen meghaladja a 225 milliárd forintot. 

Ennél a hiteltípusnál különösen veszélyes késedelembe esni, mivel a bankok ezt az eleve nagyon magas kamatokon túl késedelmi díjakkal, extra kamatokkal büntethetik. A statisztikai adatok alapján viszont ennél a konstrukciónál is egyre többen csúsznak meg úgy, hogy még a minimálisan elvárt hitelösszeget sem tudják törleszteni a bank által megszabott határidőig.

Forrás: Bank360.hu
Illusztráció: Pixabay