Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Első alkalommal rendezte meg a Hunyadi Mátyás Diák Sommelier-bajnokságot a Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Magyar Sommelier Szövetség. A 2024. november 7-én lezajlott megmérettetésre az ország hét szakképző intézményéből érkeztek Szálkára, a Lajvér birtokra a pincér-vendégtéri szakember, vendégtéri szaktechnikus és vendéglátásszervező technikus képzésben tanuló diákok. 


A megnyitó keretében a fiatalokat és felkészítőiket dr. Horváth Kálmán, Tolna Vármegye Főispánja, Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke, Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja, majd Kern Ferenc, a társszervező, társházigazda Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja köszöntötte.

Minden csapat három tagból állt, minden tag más-más feladatban mérette meg magát. A délelőtt folyamán iskolánként egy-egy fiatal elméleti tudását tették próbára egy teszt formájában.

A megadott téma a Pannon és Tokaji borrégió volt

Közben elkezdődött a pezsgőfelszolgálást és gyümölcslé-felismerést magában foglaló feladat.  A versenyzőknek két vendéget, jelen esetben a zsűri két tagját, kellett az asztalukhoz kísérniük, majd a pezsgő szakszerű felszolgálását, a palackban megmaradt ital öt pohárba, egyenlő arányban való kitöltését kellett megoldaniuk.  Ezután is várt rájuk még egy feladat: öt különböző gyümölcslevet kellett beazonosítaniuk kóstolás útján.


A verseny egyik legkülönlegesebb, és a versenyzők számára talán legtanulságosabb része az volt, amikor a zsűri elnöke, Evans Victoria, nemzetközi borakadémikus, Sommelier Magyar Bajnok mutatta be a diákok számára, hogy a pezsgőszervírozást hogyan kell kivitelezni szakszerűen.

A rövid ebédszünetet követően a bordekantálás és felszolgálás feladata következett. A versenyzők először kihúzták, hogy a megadott három bor közül melyikkel kell majd dolgozniuk, majd a vendégeknek, ismét a zsűri két tagjának-, szakszerűen fel kellett szolgálniuk a nedűket, bemutatva és persze dekantálva (levegőztetve) azokat.

A diákok munkáját neves szakemberek értékelték. A zsűri elnöke – mint már említettük –  Evans Victoria, nemzetközi borakadémikus, Sommelier Magyar Bajnok (az eddigi egyetlen női győztes hazánkban), a Vinovi Kft. borstratégiai vezetője volt. A zsűri tagjai között ott volt Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke, Magyarországon Az év bortermelője 2019-ben, a Hajós-Bajai borvidék elnöke; Kern Ferenc, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja; Fecske Viktor, a Lua Resort vezető sommelier-je; Sebestyén Csilla, nemzetközi borakadémikus, a szekszárdi Sebestyén Pince társtulajdonosa; és Molnár András, a Magyar Sommelier Bajnokság tavalyi 2. helyezettje, közönségdíjasa. 

A verseny során szerzett sok hasznos tapasztalat és szakmai információ mellett a fiatalok értékes díjazásban is részesültek. 

Erdemények

I. helyezett:

Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola „HUNYADISOKKK” nevű csapata, Szekszárd
Csapattagok: Géringer Anna Kincső, Sárkány Inez, Varga Márton
Felkészítő oktató: Sáfrány Szabolcs

II. helyezett:

Baranya Vármegyei Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola „ZSOLNAY” nevű csapata, Pécs
Csapattagok: Bencze Gyula, Filótás Diána és Frank Bertina Luca
Felkészítő oktató: Gönczöl Gábor

III. helyezett:

Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum „KOSSUTH FIÚK” csapata, Kalocsa
Csapattagok: Sebestyén Bence Tamás, Rupa Alexandra Amanda, Levente és Váradi Dominik
Felkészítő oktató: Balogh Jenő

IV. helyezést értek el:

Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola, Baja
BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, Budapest
GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza
Tokaj -Hegyaljai Egyetem Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Tokaj

Különdíjasok

Az írásbeli feladatot legjobb eredménnyel kitöltő tanuló: Király Gabriella, GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza
A pezsgőkitöltésben legjobban teljesítő versenyző: Frank Bertina Luca, Baranya Vármegyei Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola, Pécs
Bordekantálásban legjobban teljesítő versenyző: Sárkány Inez, Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, Szekszárd
Közönségdíj: Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola csapata

(további eredmények, fotók a tmszc.hu oldalon)