Kezdőlap TOLNA Tolna - Közélet

Húsvét: egyre igényesebbek a vásárlók

A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb az igény a minőségi és a kisebb kiszerelésű sonkatermékekre a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) közzétett körképe szerint.

A feldolgozók visszafogott optimizmussal várják az idei szezont és az előző évekhez hasonló keresletet remélnek. A sonkatermékek iránt ebben az időszakban 80 százalékkal nő a kereslet, míg a kötözött sonkák forgalma megtöbbszöröződik a húsvét előtti napokban.

Jelentős igény mutatkozik a magasabb minőségű, hosszan érlelt termékek iránt. A fogyasztók viszonylag érzékenyek és fenntartással kezelik a tradicionális termékek kínálatában megjelenő újításokat, ennek ellenére a gyártók időről időre új termékekkel bővítik a termékpalettájukat, így például a kiváló minőségű, borban hosszan érlelt sonka készítmények is megjelennek a kínálatban. Ezen különlegesebb termékek piaci részesedése azonban még meglehetősen alacsony – vélekedtek a körképben.

Az idei húsvéti szezonban hazai sertéshúsból bőséges kínálat áll rendelkezésre a húsipar számára. A piacra jelentős hatást gyakorol az olcsóbb spanyol, német vagy lengyel import alapanyagok begyűrűzése. Ugyanez tapasztalható a készítmények esetében is, így például gyorspácolt, főtt vagy hőkezelt húskészítmények esetében is, amelyek gyengébb minőségben és olcsóbb áron érkeznek külföldről a hazai üzletek polcaira

– figyelmeztetnek a szakemberek.

Bár a fogyasztói szokások a termékek minőségét tekintve nem változtak, az árérzékenység meghatározza a vásárlók döntéseit. A vevők jobban odafigyelnek arra, hogy lehetőleg mindenből annyit vásároljanak, amennyit el is fogyasztanak majd az ünnepek során.

A fogyasztók körében növekvő az igény a kisebb kiszerelésű, akár 1 kilogramm alatti termékek iránt is, amelyből – a nagyobb méretű sonkák helyett – inkább több kisebbet vásárolnak, kóstolnak meg. (Forrás: mti, illusztráció: pexels)