Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábbi években az adventi időszakban a vásárlók nem kezdték még el ilyen korán az ajándékok beszerzését, derült ki egy kutatásból. Idén többen vannak azok, akik már advent beköszöntével, azaz hetekkel karácsony előtt ajándékokat böngésznek a neten és a boltokban. Azt is megtudhatjuk a kutatásból, hogy sokan alaposabban tájékozódnak vásárlás előtt, mint korábban.

 A Bónusz Brigád és a GKID közös kutatásában azt vizsgálta, hogyan vásárolunk idén, miben térnek el szokásaink a korábbi évekhez képest. Úgy tűnik, sokan az idővel kelnek versenyre: a kutatásban részt vevő 1339 internethasználó több mint negyede (27%-a) úgy érzi, hogy a folyamatos áremelkedések miatt korábban kell elkezdeni a beszerzéseket. Mindezt abban a reményben, hogy így talán jobb áron juthatnak a vágyott ajándékokhoz. 
Szintén az alaposabb átgondolást jelzi, hogy idén a válaszadók közel harmada mondta azt, hogy a korábbinál sokkal körültekintőbb a lehetőségek felmérésekor. Akár ár-összehasonlító oldalakat is használnak, hogy a legjobb áron tudják beszerezni az ajándékokat. A gazdasági körülmények hatással vannak a karácsonyi vásárlási szokásokra. Mindössze a válaszadók tizede nem tervez változtatni az ünnephez kapcsolódó beszerzési szokásain a körülmények ellenére sem.