Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kutyatartók többsége tisztában van azzal hogy milyen védelmet kell biztosítania kedvencének a nyári nagy melegben. A háziállatok napvédelme körül azonban sok kérdés kering, hiszen nem csak mi, emberek, de ők is le tudnak égni a napon. Mutatjuk, hogy ez hogyan előzhető meg.

Szakértők szerint a leginkább veszélyeztetett kutyafajták a nagy, vékony és szabadon lévő bőrfelülettel és világos szőrrel rendelkező kutyusok. Azonban a bő szőrrel rendelkező kutyák sem védettek teljesen a nap káros hatásai ellen.

Azoknál a kutyáknál, akik túl sok időt töltöttek a napon, előfordulhat, hogy a szabadon hagyott bőrük kipirosodik és erősen hámlani kezd. Emiatt a kutyáknak viszketni kezdhet az égett területet, és a simogatásra is érzékenyen reagálhatnak. Ha az a gyanúnk, hogy a kutya megégett, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy a megfelelő kezelést kapja az állat.

Ha strandolni megyünk és a kutyát is visszük magunkkal, mindenképpen szerezzünk be egy kutyák számára kifejlesztett naptejet! Vigyük fel a naptejet arra a részre, ahol a legvékonyabb a szőrzetük – például az orrukra, az ágyékukra, a hasukra és a fülük hegyére – , majd négy-hat óránként kenjük be őket újra.

A másik megoldás, ha a szabadban kutyáznánk, vigyünk magunkkal valamilyen napozósátrat vagy keressünk árnyékos helyet, ahol pihenhetünk kedvencünkkel.