1 év
0:00
/
Így játszhatjuk ki a banki csalókat

A közelmúltban több Tolna vármegyei rendőrkapitányságon fejeződtek be eljárások, melyekben több tíz, egy esetben száz sértettet csapott be a csaló.

Internetes felületen, ilyen-olyan csoportokban hirdetett termékek megrendelőit ejtették át. A pár ezer forintos tételtől, akár több százezer forintos összegek átutalása maradt ellentételezés nélkül.

Az internet elterjedésének köszönhetően az online vásárlás és az online fizetés is egyre népszerűbb. Amíg a valós életben a fizetés előtt személyesen is meg tudjuk nézni a kiválasztott terméket, addig az online vásárlásnál erre nincs lehetőségünk, ezért ez nagyobb kockázatot jelent. Ezt azonban megfelelő, tudatos magatartással, körültekintéssel csökkenthetjük, és élvezhetjük az online vásárlás nyújtotta előnyöket. Az internetes vásárlásnak alapvetően két fajtája van: a webáruházakban és az online piactereken történő vásárlás. A webáruházakban általában a kereskedők új terméket árulnak, számlával, jótállással. Az online piactereken viszont sok esetben használt termékek szerepelnek, számla és jótállás nélkül. Így az áruk is alacsonyabb, de a vásárlásnál ezt mindig tartsuk szem előtt.

  • Kevésbé ismert webáruház esetén ellenőrizzük az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket!
  • Nézzünk utána a webáruház értékelésének az interneten!
  • Online piactéren ellenőrizzük az eladót (visszajelzések, közzétett adatok alapján)!
  • Bankkártya adatainkat csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adjuk meg (kereskedő oldalán vagy e-mailben soha)!
  • Ellenőrizzük, hogy a fizetésre használt oldal valóban banki oldal-e, rendelkezik-e tanúsítvánnyal!
  • Ha lehet, válasszuk a személyes átvételt!
Az online vásárlások jelentős része webáruházakon keresztül történik. A jól ismert, nagy webáruházak alapvetően biztonságosak, de vásárlás előtt ellenőrizzük az oldal URL-jét, hogy valóban megfelelő helyen járunk-e!

A fizetés történhet átutalással, bankkártyával banki oldalon keresztül, fizetési közvetítővel, virtuális vagy fizetési közvetítő által kibocsátott kártyával. Kevésbé ismert webáruház esetén ellenőrizzük az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket! Az üzemeltető lehet cég vagy magánszemély (egyéni vállalkozó), az oldalon fel kell tüntetni a címet, az adószámot és a cégjegyzékszámot, illetve a csomagküldésre jogosító nyilvántartási számot. Nézzünk utána a webáruház értékelésének az interneten! Javasolt a személyes átvétel vagy az utánvétellel történő vásárlás.