Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Így kerüld el az adathalászokat karácsonykor!

Kellő körültekintés nélkül a személyes adatok kiberbűnözők kezébe kerülhetnek, és ennek kockázatát néhány biztonsági megoldás jelentősen csökkentheti.

A karácsonyi időszakban megugró internetes vásárlások biztonságát fenyegető csalókra hívta fel a figyelmet, és az online fizetések biztonságának jelentős növelésére osztott meg javaslatokat az egyik IT-biztonsággal foglalkozó cég szakértője.

Az egyik legfontosabb a megbízható internetkapcsolat használata vásárláskor, a nyilvánosan elérhető Wi-Fi hotspotok ugyanis nem nyújtanak megfelelő szintű biztonságot a fizetési tranzakciók lebonyolításához. Minden olyan művelet elvégzéséhez, mely során érzékeny adatokat kell megadni a telefon adatcsomagja vagy a saját otthoni Wi-Fi hálózat használatát. A

Az otthoni hálózatnak is lehetnek biztonsági rései, ezért a router biztonsági beállításait rendszeresen ellenőrizni kell. Ha mégis nyilvános hotspoton keresztül intézi valaki az online vásárlást, adatainak védelme érdekében virtuális magánhálózat (VPN) használatát javasolta a szakértő.

A fizetési adatok védelme érdekében hatékony vírusvédelmi megoldást – amely netbank- és tranzakcióvédelemmel is ellátott-, illetve többtényezős hitelesítés alkalmazás megléte.

A csalók számára ez az év legaktívabb időszaka, ezért senki ne higgyen olyan hirdetéseknek, ahol irreális engedménnyel kínálnak termékeket, és csakis megbízható weboldalakról vásároljanak.