Hamarosan elkezdődik a tanítási időszak, ami a gólyák számára azt jelenti, hogy megkezdik az első félévüket az egyetemen. Tudjuk, hogy ez az időszak ijesztő és stresszes, ezért adunk néhány tippet, hogy már az első héttől a legjobb formádat hozd a suliban. Akár Szekszárdon maradsz a PTE KPVP-n, akár egy másik városba jelentkeztél, ezeket a tanácsokat mindenképpen fogadd meg!

Készülj tudatosan!

Készülj fel tudatosan arra, ami rád vár. Vedd komolyan, hiszen most alapozod meg az önálló életed és későbbi lehetőségeid! Térképezd fel a félév menetrendjét! Az oktatási intézményed honlapján mindig közzéteszik a féléves tervezeteket. Mikor kezdődik a tanítás? Meddig tart a szorgalmi időszak? Mikorra esnek a nemzeti ünnepek? Lesz szünet? Mettől indul a vizsgaidőszak? Ha átlátod a rendelkezésedre álló időt, könnyebben kiépítheted a saját rendszered! Gyorsan telik, használd ki! Tervezz, láss előre, időzíts, cselekedj! Kérj segítséget bátran, ha nem megy, soha ne add fel!

Ismerd meg a szaktársaid!

Keresd a kapcsolódási pontokat a csoporttársakkal, hisz a következő években együtt élitek majd át a szorgalmi és vizsgaidőszakok kalandjait és nehézségeit. A bulik és a közös kikapcsolódási lehetőségek fontosak. Számos olyan szervezett és önszerveződő esemény lesz a félév közben, ahol közösen engedhetitek ki a gőzt. Persze mindezek még többet érnek, ha az így megszerzett barátságokat és ismeretségeket az egyetem szakmai oldalán, az órákon is tudod kamatoztatni. Mindig jól jön, ha kölcsönösen ki tudjátok segíteni egymást jegyzetekkel és információkkal a számonkérésekről. Ne feledd, szinte mindenki annyira fél eleinte, mint te!

Használd ki a szorgalmi időszakot!

Ahol nincs évközi számonkérés, vagy nem jár közvetlen következményekkel az órákról való hiányzás, ott általában jóval nagyobb elszántság és motiváció kell ahhoz, hogy részt vegyél az órákon. Az elején a lelkesedés és a sok újdonság okán sokkal nagyobb erőd és kitartásod van. Nyugodj meg, teljesen normális, ha a 4-5. hét felé ez lecsökken. Nem bauj, ha kihygasz pár órát, ám helyette töltsd hasznosan az időt. Pihenj, ha úgy érzed túlhajszoltad magad, sportolj, tanulj, kezdj el korábban egy beadandót. Ha az év során mégis elmaradsz valamivel, számos ingyenes és fizetős vizsgafelkészítő konzultációt hirdetnek a problémás tárgyakból. Vannak tárgyak (és szerencsés emberek, akik képesek erre), amikre egy éjszaka alatt fel lehet készülni. Viszont ez kizárólag tűzoltás. Ha komolyan akarod venni a szakmád, akkor a fő tárgyaid, amiket kis leleményességgel könnyen kiszűrhetsz, semmiképp se így teljesítsd!

Keress pozitív példákat magad körül!

Nagy segítség abban, hogy lásd hova tartasz, mit érhetsz el, ha a közösségedből, szaktársaid közül idősebb diákok, esetleg végzett tanulók tapasztalatait megismered. A felsőbb évesek sokat tudnak mesélni mind a nehézségekről, kihívásokról, mind a lehetőségekről, előnyökről. Érdekes felvetni kérdéseket.

Legyen jegyzetelési technikád!

Gondold végig, hogy hogyan tudsz a legjobban jegyzetelni. Füzetbe? Több füzetbe tárgyanként? Laptopba? Akkor milyen programmal? A lényeg, hogy egy következetes, visszakereshető és számodra egyértelmű rendszerben gyűjtsd az információt.

Aludj eleget!

Jó, ha nem csak mentálisan, de fizikailag is felkészítjük magunkat az elkövetkezendő időszakra, ennek pedig egyik legfontosabb része a megfelelő mennyiségű alvás. Ha túl keveset alszunk, a koncentrációs képességünk egy idő után nagy mértékben romlani kezd, nehezen tudunk összpontosítani a dolgokra.

 

Kép: pexels.com