Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mersz hosszabb vakációkat bevállalni, mert félsz, hogy a növényeid elhervadnak addig, amíg hazaérsz? Mutatunk néhány trükköt, amikkel túlélhetik azt az időt, amíg távol vagy.

Ha rövid időre utazol el

Ha csak pár napra, legfeljebb egy hétre utazol, akkor pakold a növényeidet egy árnyékos, hűvös sarokba a lakásban. Ugyanis minél többet vannak a napon, annál több vizet párologtatnak, hiszen felmelegszik a cserép és a virágföld is. Indulás előtt alaposan locsold meg őket, semmi bajuk nem lesz, amíg hazaérsz.

Ha hosszú utazásra készülsz

Készíts automata öntözőt: egy PET palack kupakját lyukaszd ki, töltsd meg a palackot vízzel, és csavard vissza a kupakot. Helyezd a palackot a növény földjébe úgy, hogy enyhén ferdén legyen. Nézd meg, szivárog-e a víz; ha igen, ezzel a házilag barkácsolt csepegetető-öntözővel hosszú ideig biztosíthatod növényeid számára a szükséges vizet.

Készíts párologtató tálcát a növényeidnek: egy tálcába tegyél kavicsokat, köveket, töltsd fel vízzel úgy, hogy a kövek teteje ne legyen nedves. Helyezd a növények cserepét – alátét nélkül – erre a tálcára. Fontos, hogy a cserép alja ne lógjon a vízbe! Így hosszú ideig megmarad a növények számára szükséges páratartalom.

Mulcsozd a cserepeket: tegyél lávaköveket vagy faaprítékot a virágföld tetejére; ezzel sokáig a cserépben marad a víz, és hosszabb öntözésmentes időszakot is túlélnek a növények.